Inici COMARQUES El Consorci de Bombers activa el dispositiu d’emergència davant els dies de...

El Consorci de Bombers activa el dispositiu d’emergència davant els dies de major risc d’incendis

184

“El Consorci Provincial de Bombers ha activat el dispositiu de prevenció davant els dies de major risc d’incendis. Estem previnguts perquè, en cas d’emergència, s’actue de manera immediata”. La presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, ha convocat aquest dimecres una reunió de coordinació d’urgència davant la situació excepcional de preemergència. “El Consorci Provincial de Bombers està preparat i mantenim mobilitzats a tots els efectius del Consorci Provincial de Bombers enfront del risc d’incendis a la província a causa de l’episodi de calor extrema prevista per a aquests dies”, ha explicat.

La presidenta ha presidit la reunió de coordinació en la qual ha participat el diputat del Consorci de Bombers, David Vicente, al costat dels responsables del Consorci. “Les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia i de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències indiquen que estem davant els dies de més risc d’incendis fins al moment d’aquest estiu, per la qual cosa des del Consorci Provincial de Bombers estem preparats perquè, en cas d’emergència, s’actue de manera immediata”, ha contat Barrachina.

La presidenta provincial ha subratllat que “a més de tindre tots els efectius disposats és moment també d’involucrar a tots els ciutadans de la província, per això, tots hem de tindre especial cura per a evitar cometre qualsevol imprudència que poguera provocar un incendi”.

Quant al dispositiu preparat, el mateix està format per efectius i mitjans propis del Consorci Provincial de Bombers de Castelló i mitjans de Generalitat assignats al Consorci.

La Diputació de Castelló coordina un total de 750 efectius (220 diaris), 200 vehicles i cinc mitjans aeris (3 avions i 2 helicòpters dotats d’Unitat Helitransportada de Bombers Forestals).

Quant als espais, els efectius estan preparats per a actuar en els quatre parcs Bombers Professionals i en els cinc parcs de Bombers Voluntaris.

El dispositiu també inclou 18 Unitats de Bombers Forestals de Generalitat assignades al Consorci, una Unitat de Maquinària i Logística (UML), una Unitat de Voluntaris de Protecció Civil de Diputació, amb funcions preventives i de suport logístic, i un Centre provincial de coordinació.

Durant el dia de hui dimecres hi ha previsió de tempestes seques en tot l’interior i per a demà dijous hi ha previsió de temperatures de més de 40 graus i vent de ponent en diverses zones.

Davant aquesta situació, Barrachina ha incidit en el fet que “està totalment prohibit encendre tota mena de foc en zones forestals” i és per això que s’haurà d’evitar fer qualsevol activitat agrícola o d’un altre tipus amb maquinària o eina que puga produir espurnes o calor i és aconsellable evitar circular amb vehicles de motor per camins forestals. Així mateix, com recorda la presidenta de la institució provincial, “si qualsevol persona veu un fum ha de telefonar immediatament al 112 i en cas de produir-se un incendi s’han de seguir en tot moment les indicacions dels serveis d’emergència”.

Per part seua, Fernando Pérez, cap de la secció forestal del departament de bombers de la Diputació de Castelló, ha recalcat que “tenim per davant uns dies bastant complicats, tal vegada els més complicats de tot aquest estiu”.

“Després dels diversos episodis d’altes temperatures durant aquest passat mes de juliol la vegetació de la majoria de les nostres muntanyes es troba ja molt estressada i amb major disponibilitat per a cremar”, ha continuat Pérez.

“A això cal sumar aquest pròxim episodi amb previsió de temperatures de fins a 40 graus, humitats molt baixes, possibilitat en algunes zones d’interior de vent de component oest i possibilitat de tempestes seques. Aquestes condicions unides a la gran càrrega de combustible forestal que tenen les nostres muntanyes, pot fer que en cas de produir-se un incendi la seua evolució puga ser desfavorable amb avanços ràpids i violents. Per tant, des del Consorci de Bombers demanem a tota la ciutadania extremar la precaució per a evitar un possible incendi forestal”, ha afegit el cap de la secció forestal.

El Consorci Provincial de Bombers recorda que cal tindre especial precaució en les zones d’habitatges disseminats o urbanitzacions situades en enclavaments forestals, creant i mantenint netes de vegetació franges perimetrals entorn de les edificacions.