Inici PEÑÍSCOLA Conferència sobre el Papa Luna a càrrec de Joan B. Simó

Conferència sobre el Papa Luna a càrrec de Joan B. Simó

666


Dijous 24 de maig, a la Fundació Caixa Vinaròs, es va impartir la conferència titulada “VI Centenari de la Condemna, excomunió i enverinament de Benet XIII”, a càrrec del cronista oficial de Peñíscola i gran coneixedor del Papa Luna, J.B. Simó Castillo, amb la col·laboració del grup Tràngol i la Fundació Caixa Vinaròs. Molinos, com a hoste, va començar l’acte, destacant el treball de Simó, tant per la publicació de més d’una dotzena de llibres i encara més publicacions, com també fundador del Centre d’Estudis del Maestrat i participant en diverses associacions. Seguidament, Ester Forner de Tràngol, va destacar el vessant docent de Simó en Cefire, i la part com a investigador, cronista i a més president de l’associació Amics del Papa Luna i especialment defensor i dignificador d’aquesta figura..

Efectivament, Simó va començar defensant la persona de Benet XIII com a bon cristià, encara que el 2017 es van complir 600 anys de la seua excomunió, per no renunciar a ser Papa, no havent-se trobat cap falta “ni indignitat en la seua consciència, ni cap error en la seua argumentació”, ja que va ser nomenat pontífex legítimament fins que el Concili de Constanza l’excomulga i condemna.

Simó va repassar la vida de Pedro de Luna, del qui sabem gran part del seu pensament gràcies al seu propi “libro de las consolaciones de la vida humana”, escrit en llatí i en aragonés, editat per Antinea i pendent de reedició.

També coneixem gran part d’història gràcies al fet que la seua cúria era molt meticulosa i es destaquen les més de 25.000 butlles que l’historiador Ovidio Cuella va registrar i cedir a l’associació Amics del Papa Luna.

Finalment, Simó va explicar com el Papa Luna va ser enverinat en arsènic i
es va curar gràcies a polsos medicinals, que després ha pogut recuperar la fórmula i s’ha comercialitzat en el nom de Tisana del Papa Luna, en efectes digestius i beneficiosos, per a pedres al renyó, mal de cap, flatos, etc. També va parlar de la recuperació del citrus mèdica o citronat, fruita de l’edat mitjana i component d’aquesta recepta miraculosa.