Inici VINARÒS Conferència d’Adolf Sanmartín organitzada per Tràngol i Fundació Caixa Rural Vinaròs

Conferència d’Adolf Sanmartín organitzada per Tràngol i Fundació Caixa Rural Vinaròs

695

 

Dijous 22 de febrer va tindre lloc a l’auditori Carles Santos la conferència d’Adolf Sanmartín, un estudiós expert d’aquest tema, ja que a més de ser historiador, va ser també l’autor del llibre TRÀFIC MARÍTIM I DINÀMICA VITIVINÍCOLA AL VINARÒS DEL SEGLE XIX, editat per Amics de Vinaròs i guanyador del VIIIè PREMI D’INVESTIGACIÓ HISTÒRICA 2016 “J. M. BORRÁS JARQUE”

La conferència va donar llum a un dels principals esdeveniments socials i econòmics que van tindre lloc a la nostra població, Vinaròs, i al nostre territori, el Baix Maestrat, durant el segle XIX des d’un punt de vista agrícola i també comercial. Respecte a l’òptica agrícola, Sanmartín va explicar com bona part dels recursos al segle XIX, passaren a concentrar-se en la vinya en qualitat de cultiu amb més expectatives de guany (abandonant-se, paral·lelament, aquells altres menys rendibles), traduint-se això al terme de Vinaròs, en un increment de la seua superfície cultivada. La transformació de terrenys encara erms mitjançant el seu arrabassament manual i la confecció paral·lela de feixes esglaonades i estretes amb marges de pedra en sec constituirà, sense cap dubte, l’episodi més èpic d’aquest procés de colonització agrícola.

Pel que fa a la part comercial d’aquest procés, es va centrar en l’anàlisi de l’evolució de les sortides de vi pel port de Vinaròs al llarg de la segona meitat del segle XIX i principis del XX: tant en el seu vessant relatiu al comerç d’exportació com al de cabotatge entre ports espanyols

Llibre publicat per Amics de Vinaròs de l’autor Adolf Sanmartín