Inici BENICARLÓ Comencen les obres de conservació i restauració al poblat iber del Puig...

Comencen les obres de conservació i restauració al poblat iber del Puig de la Nau

378

Els treballs consistiran a netejar i consolidar els murs i paviments que es troben en pitjor estat de conservació per tal de pal·liar al màxim els efectes de la degradació. El projecte, que s’executarà en un termini de dos mesos, també inclou la restauració de les passarel·les de fusta i la renovació de la tanca perimetral.

Aquesta setmana han començat els treballs de conservació i restauració del poblat iber del Puig de la Nau, una de les joies del patrimoni arqueològic de Benicarló. Les obres, que compten amb una inversió de 20.000 euros, permetran consolidar els murs de les zones més afectades per la degradació i evitaran que l’erosió deguda a l’acció dels agents mediambientals afecte l’estat de conservació del jaciment.

El poblat, que està declarat com a Bé d’Interés Cultural, gaudeix de la màxima protecció legal i és per això que periòdicament es porten a terme treballs de conservació, per tal de no posar en perill la seua integritat. El regidor de Cultura, Josep Barberà, ha visitat els treballs i ha detallat que «a més de les actuacions de conservació i consolidació, també es renovaran els trams de la tanca perimetral que estan en mal estat». Sobre el gruix de les obres, la restauradora Núria Albalat, ha assenyalat que «estem actuant sobre zones molt degradades, tapant esquerdes i assegurant pedres, per tal que els agents mediambientals no continuen erosionant els murs i rebaixant-ne l’alçada». «Si ara tenim 1,5 metres de mur i no actuem, en poc temps ens trobarem amb murs de 0,5 metres, i això ja serà irrecuperable», ha dit la restauradora.

El regidor de Cultura ha destacat que «el Puig de la Nau és un dels poblats més ben conservats del nord del País Valencià i sud de Catalunya» i ha reconegut que «qualsevol treball de restauració és essencial en un jaciment com aquest». Barberà ha constatat que «som conscients que hem de continuar invertint en la conservació del poblat, perquè si al Puig de la Nau li afegim el jaciment del Mas de Fabra [un jaciment descobert el 2015 que suposa una troballa excepcional pel fet de trobar-se en una zona plana], resulta que Benicarló és un referent de la cultura ibera, la qual cosa no només és important a nivell turístic, sinó també cultural i històric».

En aquest sentit, el regidor ha anunciat que la Regidoria de Cultura està fent gestions amb els propietaris dels terrenys on està ubicat el jaciment per tal d’adquirir la parcel·la i posar-la en valor».

Article anterior(Avanç) Màgica Nit en Vetla a Benicarló
Article següentBenicarló s’uneix al pla integral d’Ecovidrio per a incrementar el reciclat de vidre a l’estiu