Inici COMARQUES Càlig rep més de 50.000€ per a restaurar la torre

Càlig rep més de 50.000€ per a restaurar la torre

485

La subvenció dels Fons FEDER cobreix la meitat de la despesa total de la restauració.

L’Ajuntament de Càlig rebrà part de la subvenció sol·licitada als Fons FEDER per a escometre la restauració urgent del conjunt de la Torre de Càlig. Sobre un import total de 100.221,11 euros (IVA no inclòs) en què està pressupostada la reforma, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional ha atorgat al consistori calijò la meitat, 50.110’56.-€. Per a la resta, fins a completar els fons necessaris per a dur a terme els treballs, es buscaran altres fons de finançament per tal de cobrir a través d’ajudes i subvencions els més de 50.000 euros necessaris per a realitzar la rehabilitació.

La regidora de Cultura de la població, Ruth Sanz, ha recordat que “era un objectiu d’aquesta legislatura poder acabar de restaurar aquest edifici tant significatiu i representatiu de nostre poble”. El conjunt, situat dins de la població prop de l’església parroquial, és una construcció defensiva de l’època medieval del segle XIII. “Volem que es convertisca en un espai on la cultura siga l’eix fonamental, perquè serà on s’ubicarà el museu etnològic de la Torre, també comptarà amb una sala on poder fer exposicions, xerrades, etc”, ha apuntat l’edil. Està previst que l’obra s’execute durant els anys 2018 i 2019.

La construcció consta de tres nivells o pisos, als quals s’accedeix a través d’una escala. La coberta del primer pis és de volta de mig punt. La segona és amb un sistema de bigues de fusta que descansa sobre una biga de grans dimensions. El tercer pis ho constitueix la terrassa plana que va substituir a l’antiga coberta a dues aigües. La seua sòlida construcció ha patit al llarg del temps algunes modificacions importants i ha sigut utilitzada com a seu de l’Ajuntament, presó i magatzem, entre altres funcions. Actualment s’ha restaurat la part externa i s’ha començat amb la restauració de l’interior.

Les intervencions que ara es plantegen seran respectuoses amb les característiques i valors essencials de l’immoble, amb la intenció de retornar al conjunt a un estat d’excel·lència que, a més de mantenir la dignitat del conjunt, assegure el seu bon estat de salut, impedint la progressió de les lesions detectades perquè no arriben a causar danys de major magnitud ni pèrdues irreparables de components valuosos de l’edifici. Es tracta d’intervencions encaminades a la preservació i acreixement dels interessos patrimonials de la torre de Càlig de manera que es puga completar la seua restauració i posar en ús com a museu i centre de cultural, tal com és desig de l’Ajuntament. A grans trets, es duran a terme treballs de neteja del paviment, treballs d’obra, de fusteria, d’instal·lacions i de manteniment elèctric, de restauració (com ara, la consolidació del mur de maçoneria històric de la planta baixa, la neteja i sanejament de parets i paviments interiors), de reforç de biguetes de fusta, i de musealització del conjunt.

Article anteriorBenicarló s’uneix al pla integral d’Ecovidrio per a incrementar el reciclat de vidre a l’estiu
Article següentÈxit de públic i participació en el Festival de Curts ‘Agustí Comes’