Inici COMARQUES Càlig rebrà 40.000 euros més per escometre la restauració de la Torre

Càlig rebrà 40.000 euros més per escometre la restauració de la Torre

383

 

Junt amb els vora 50.000 euros procedents dels Fons Feder, es cobreix gairebé el pressupost total de la reforma

El projecte de restauració urgent de Càlig rebrà un nou impuls econòmic. Si fa unes setmanes s’anunciava que el consistori rebrà 50.110’56.-€. d’ajuda procedents dels Fons FEDER per a escometre els treballs, ara el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana ha anunciat que han estat adjudicats 40.000 euros per tal de quasi completar els 100.221,11 euros (IVA no inclòs) en què està pressupostada la reforma, que està previst que s’execute durant els anys 2018 i 2019.

La regidora de Cultura de la població, Ruth Sanz, s’ha mostrat molt satisfeta per la consecució d’aquesta nova subvenció, que permetrà tirar endavant “un dels objectius d’aquesta legislatura, poder acabar de restaurar aquest edifici i protegir un bé immoble tant significatiu i representatiu del nostre patrimoni cultural”. “Cada cop veiem més prop l’obra, que convertirà la Torre de Càlig en un espai on la cultura serà l’eix fonamental, amb un museu etnològic, sales d’exposicions, xerrades, etc”, ha apuntat l’edil.

El conjunt, situat dins de la població prop de l’església parroquial, és una construcció defensiva de l’època medieval del segle XIII i consta de tres nivells o pisos, als quals s’accedeix a través d’una escala. La coberta del primer pis és de volta de mig punt. La segona és amb un sistema de bigues de fusta que descansa sobre una biga de grans dimensions. El tercer pis ho constitueix la terrassa plana que va substituir a l’antiga coberta a dues aigües. La seua sòlida construcció ha patit al llarg del temps algunes modificacions importants i ha sigut utilitzada com a seu de l’Ajuntament, presó i magatzem, entre altres funcions. Actualment s’ha restaurat la part externa i s’ha començat amb la restauració de l’interior.

Les intervencions que ara es plantegen seran respectuoses amb les característiques i valors essencials de l’immoble, amb la intenció de retornar al conjunt a un estat d’excel·lència que, a més de mantenir la dignitat del conjunt, assegure el seu bon estat de salut, impedint la progressió de les lesions detectades perquè no arriben a causar danys de major magnitud ni pèrdues irreparables de components valuosos de l’edifici. Es tracta d’intervencions encaminades a la preservació i acreixement dels interessos patrimonials de la torre de Càlig de manera que es puga completar la seua restauració i posar en ús com a museu i centre de cultural, tal com és desig de l’Ajuntament. A grans trets, es duran a terme treballs de neteja del paviment, treballs d’obra, de fusteria, d’instal·lacions i de manteniment elèctric, de restauració (com ara, la consolidació del mur de maçoneria històric de la planta baixa, la neteja i sanejament de parets i paviments interiors), de reforç de biguetes de fusta, i de musealització del conjunt.

Article anteriorMés de 600 persones visiten el Museu dels Mariners durant el primer mes
Article següent(Mega galería) Cridà Festes Benicarló 2018