Inici COMARQUES Càlig inaugura l’exposició ‘Pedra Seca. Territori Sénia’ de la Mancomunitat de la...

Càlig inaugura l’exposició ‘Pedra Seca. Territori Sénia’ de la Mancomunitat de la Taula del Sénia

344

 

La mostra itinerant, que recorrerà les poblacions que conformen la mancomunitat, debutava al Centre Cultural calijó amb 36 panells que documenten les construccions de pedra seca de poblacions del Baix Maestrat.

L’alcaldessa de Càlig, Ernestina Borràs, presidia ahir la inauguració de l’exposició ‘Pedra Seca. Territori Sénia’, de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, una mostra que posa en valor les construccions de pedra seca que habiten els camps i poblacions de molts termes que conformen els pobles del Sénia, i que debutava ahir per primera vegada després d’haver d’esperar que finalitzara l’estat d’alarma per la pandèmica de la COVID 19.
L’acte va comptar també amb la presència de Ruth Sanz, diputada responsable del área de Cultura de la Diputació de Castelló i regidora de Càlig,, Óscar Anglés, regidor de Cultura, Tere Adell, coordinadora del projecte, així com l’equip que ha conformat el projecte que romandrà exposat als passadissos del Centre de Cultura de Càlig fins el proper 19 de juliol i que, després, visitarà la resta de poblacions que conformen la Taula del Sénia.


En la mostra, destaquen les peculiaritats de cadascuna de les construccions de pedra seca que es troben en els termes municipals: a Càlig, per exemple, destaca la figura dels murs de reforç, que ajuden les branques dels arbres més desgastades a no trencar-se. Però són molts els tresors que poden trobar-se en esta exposició, que fa un repàs extens i ben documentat d’este tipus d’arquitectura popular a través de marges i parets, casetes i barraques, paranys, corrals o pous, entre d’altres.

Castelló, i concretament el Baix Maestrat junt amb Els Ports i l’Alt Maestrat, destaca per ser una de les tres províncies valencianes amb més nombre de construccions de pedra seca. Actualment, al terme municipal de Càlig hi ha catalogades per l’inventari de Construccions de Pedra Seca de la Mancomunitat Taula del Sénia 16 casetes i dos pous, realitzats amb la tècnica de la pedra seca. L’exposició pot visitar-se de divendres a diumenge en horari de 19:00 a 22:00 hores i, de dilluns a dijous, amb cita prèvia telefonant al 964492001.

Cinema a la fresca

El divendres 20, i en el marc del cicle ‘Cultura al fresca’, la plaça Bassa Nova va acollir la projecció de la pel·lícula ‘Campions’. L’aforament es va regular tot respectant les mesures de seguretat sanitària i distanciament social. Cal destacar que el proper 24 de juliol, a les 22:00 hores i al mateix espai regulat, es podrà disfrutar del film ‘Bohemian Rhapsody’. Les persones interessades a assistir hauran de retirar un tiquet a l’Ajuntament de Càlig.

Article anteriorVinaròs: presentació d’activitats culturals per a tots els públics
Article següentVisita a la zona Saldonar