Inici BENICARLÓ Benicarló, una ciutat compromesa amb la lluita contra la violència de gènere

Benicarló, una ciutat compromesa amb la lluita contra la violència de gènere

225

En l’atenció a les víctimes participen la Guàrdia Civil, Policia Local, els Serveis Socials Municipals, a més del Centre Dona de Sant Mateu. Actualment es gestionen més de 100 casos

Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que se celebra demà divendres, Benicarló reivindica la lluita contra la violència de gènere i posa en valor el treball de prevenció, control, seguiment i atenció a les víctimes que es realitza des de fa molts anys gràcies a la col·laboració de cossos de seguretat i serveis assistencials que intervenen directament en l’atenció a les víctimes.

Actualment, a Benicarló viuen 106 dones víctimes de la violència de gènere, dos de les quals estan en risc alt. Això significa un intens treball de coordinació a tots els nivells. D’una banda, la Guàrdia Civil, que gestiona els casos de nivell mig, alt i extrem. De l’altra, la Policia Local de Benicarló, que s’encarrega del control i seguiment dels casos considerats de risc baix o no apreciat, que actualment sumen més de 30 dones.

Per a dur a terme aquesta tasca, dins de la Policia Local hi ha destinades quatre agents formades específicament en atenció a les víctimes de la violència de gènere. Entre les quatre agents fan el seguiment periòdic de cadascun dels casos assignats per la Guàrdia Civil (cada tres mesos en els casos de nivell no apreciat i cada dos mesos en els casos de nivell baix).

Pel que fa als Serveis Socials Municipals, la intervenció amb els casos de violència de gènere se centra en la teleassistència, ja que l’atenció directa es realitza des del Centre Dona ubicat a Sant Mateu, on treballa un ampli equip de psicòlegs, advocats i treballadors socials especialitzats en violència de gènere.

Des de l’equip de base dels Serveis Socials es gestionen les sol·licituds i es fa el seguiment del sistema de teleassistència Atempro, específic per a dones víctimes de violència de gènere. Actualment, hi ha 18 dispositius en actiu per a aquest servei gratuït que també inclou assistència psicològica.

Paral·lelament, les professionals dels Serveis Socials realitzen un treball general de detecció, informació i derivació als recursos disponibles i, des de l’Area d’Infància i Adolescència, es du a terme l’atenció als fills de les víctimes.

La coordinació de tot aquest treball es realitza a través de la mesa de coordinació del Viogen, el sistema de seguiment integral dels casos de violència de gènere, que reuneix representants de la Generalitat, la Guàrdia Civil, la Policia Local, els Serveis Socials Municipals i el Centre Dona de Sant Mateu.

Aquesta mesa, que es reuneix dos vegades a l’any, fa un seguiment dels casos més rellevants i treballa per a millorar l’atenció i la protecció a les víctimes.