Inici COMARQUES BAIX MAESTRAT Avui començen les Festes patronals Càlig 2019

Avui començen les Festes patronals Càlig 2019

675

Dijous 8 d’agost, donen començament 11 dies de festa amb activitats i propostes per a totes les edats i gustos.

Càlig viurà demà, dijous 8 d’agost, l’inici de les tan esperades Festes Patronals de 2019 en honor a Sant Llorenç. La crida a l’inici de la setmana gran de la població serà ben d’hora, a les 11:30 del matí, quan una cercavila i el volteig de les campanes anunciaran el començament de la festa. Les reines i les dames de 2018 seran les encarregades d’hissar les banderes i llençar els coets anunciadors, i a continuació es gaudirà d’una globotada organitzada per la Unió Jove de Càlig. El pregó oficial es celebrarà a les sis de la vesprada amb el grup de teatre Corronconco, seguida per la cercavila de l’Agrupació Musical Vila de Càlig.

El plat fort de la jornada arribarà a les deu de la nit, quan l’alcaldessa de la població, Ernestina Borràs, realitze la rebuda a les portes del consistori de les reines i corts d’honor 2018 i 2019, per anar tot seguit al Centre de Cultura on tindrà lloc la presentació de les representants de la festa d’enguany, la reina Naiara Llorens Vergara, la reina infantil, Kiara Cheto Sales, i les seues corts d’honor. Exercirà com a mantenidor de l’acte el mestre i corredor de maratons Felipe Querol Querol, i la festa finalitzarà amb un ball a les pistes del mateix Centre de Cultura.

Reina i dames 2019

Les festes de Càlig es caracteritzen per la pluralitat d’actes per a tots els gustos i edats que es duen a terme durant els 11 dies que duraran les celebracions: concursos de tir, activitats per a joves i infants, esports, bous, exposicions, concerts i nits de ball… De divendres dia 9, destaca la celebració de la tradicional cercavila i exhibició de farolets de meló de moro, que començarà a les 21:30 hores al Centre de Cultura.

Dissabte, 10 d’agost, té lloc el dia gran de les Festes Patronals, el dia del patró, quan es celebra la missa en honor a Sant Llorenç, la processó, les danses populars i l’ofrena floral a l’església. El mateix dia, ja a la vesprada, els vestits de gala es canvien per coloristes disfresses en la divertida i concorreguda desfilada de carrosses, on les colles calijones competixen en originalitat i simpatia.

El dia 11 la plaça canviarà la seua estampa habitual amb el muntatge de cadafals per a gaudir, a les vuit de la vesprada, d’un dels actes més emblemàtics de la setmana festiva: l’Entrà de bous a l’estil calijó. Enguany, es celebra la setena edició del concurs de fotografia exprés per a il•lustrar el cartell anunciador del proper any, i que oferix 300 euros per a la imatge més espectacular de l’entrà. Els candidats hauran de lliurar la fotografia a concurs un cop finalitzada l’activitat, i es desvetllarà el guanyador abans d’iniciar el bou embolat de la nit. Cal destacar que el cartell de l’edició de 2019 és obra d’Óscar Adell, mentre que l’oficial de festes és de la jove Nerea Gómez.

Dimecres 14 d’agost tindrà lloc una altra de les activitats més característiques de les Festes Patronals: el dia de la Dona Calijona. La festa començarà a les 11 del matí amb la concentració al Centre de Cultura de totes les participants, que acompanyades per una xaranga, desfilaran pels carrers de la població fins a la plaça de la Vila, on realitzaran la tradicional ofrena al monument que homenatja a totes les dones calijones. La jornada es complementarà amb activitats a la plaça, un esmorzar i un dinar de germanor. I el mateix dia, ja a les 19:00 hores, tindrà lloc la XIX Marxa per la Salut organitzada per l’Associació Espanyola contra el Càncer de Càlig, una volta solidària per la població que és ja tot un símbol durant la setmana festiva.

Els últims dies de festa comptaran amb la VIII Dansada Popular organitzada per la Colla de Dansaires (dijous 15 d’agost), espectacles taurins i balls populars i moltes altres activitats fins arribar al sopar de fi de festes, que es celebrarà diumenge 18 d’agost al Centre de Cultura, i que serà el fermall d’or a les celebracions junt amb l’espectacle pirotècnic que tancarà les festes a les dotze de la nit.

Article anterior(Avance) Entrevista con Rossend Aymí i Escolà… y despedida
Article següentVinaròs registra un lleuger descens de l’atur