Inici BENICARLÓ Actes institucionals 9 D’octubre

Actes institucionals 9 D’octubre

332

Amb motiu de la celebració del Nou d’Octubre, Benicarló ha programat diversos actes culturals i festius: xarrades, una exposició, un concert d’Smoking Souls i els actes institucionals de la diada. El tradicional Correllengua comptarà enguany amb una actuació teatral a càrrec Món d’Animació.

Els actes commemoratius de la diada del Nou d’Octubre començaran enguany dijous 5 d’octubre a les 10.00 hores amb l’arribada de la flama del Correllengua, que sortirà des del Mucbe i passarà per la plaça de la Constitució fins arribar a la plaça de Sant Bartomeu. Allí tindrà lloc la lectura del manifest en defensa de la llengua i una actuació teatral per a xiquets i xiquetes a càrrec de Món d’Animació. L’acte comptarà amb la participació de totes les escoles de Benicarló i dels usuaris del Centre Ocupacional Maestrat IVAS (Institut Valencià d’Acció Social).

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha afirmat que «el 9 d’octubre és una festa carregada de simbolisme i molt especial per a tots el valencians». Per la seua banda, la regidora de Normalització Lingüística, Marta Escudero, ha remarcat que «aquestes diades ens recorden fets històrics però ens ajuden a visualitzar els reptes de futur com a poble».

D’altra banda, el dia 6 a les 20.00 hores tindrà lloc la inauguració de l’exposició «Il·lustres valencians il·lustrats», basada en el llibre del mateix títol de Migue Martí i Judith Coronado. L’exposició es podrà visitar a l’Edifici Gòtic fins al dia 22 i consisteix en una sèrie d’il·lustracions modernes i trencadores de personatges valencians nascuts en el segle XIX i el XX que han destacat en l’art o la cultura. Relacionat amb aquesta activitat, els dos autors oferiran una xarrada sobre l’exposició en el moment de la inauguració. A més, l’autora i historiadora Judith Coronado oferirà una xarrada al Mucbe divendres 20 a les 20.00 hores, amb el títol «Els rostres femenins a la nostra història». Entre els assistents a les dos xarrades se sortejaran cinc exemplars del llibre «Il·lustres valencians il·lustrats».

Com a novetat, enguany s’ha programat la visita a la Fundació Carles Salvador de Benassal, dins del marc de l’exposició «Viatja llibre/Viatja lliure», on es podrà veure l’última casa on va residir el mestre, escriptor i gramàtic. L’excursió és dissabte 7 a les 9.00 hores i les inscripcions són gratuïtes i s’han de reservar fins al 5 d’octubre al Mucbe, ja siga per correu electrònic (correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org) o bé per telèfon (964 46 04 48).

Per tal de calfar motors de cara al dia gran, diumenge 8 a les 22.30 hores tindrà lloc el concert gratuït del grup de rock valencià Smoking Souls a la plaça de Sant Bartomeu. Es tracta d’un grup amb un directe molt contundent i amb unes lletres molt combatives i compromeses.

Els actes més institucionals tindran lloc dilluns dia 9. A les 11.30 hores s’ha programat la cercavila festiva, amb sortida des de l’Ajuntament i amb l’acompanyament de la Colla de Gegants i Cabuts, la Colla de Dolçainers i Tabaleters i el Grup de Danses la Sotà. El final de la cercavila serà la plaça de Sant Bartomeu, on tindrà lloc l’acte institucional a les 12.00 hores. Com ja és tradicional, a les 10.00 hores s’ha programat la Marxa popular ciclista pels carrers de la ciutat, amb sortida des de la plaça de la Comunitat Valenciana.