Inici ALTRES NOTICIES 7 consells clau perquè els menors facin un ús responsable del mòbil

7 consells clau perquè els menors facin un ús responsable del mòbil

519

La tecnologia avança a passes de gegant. Això té múltiples avantatges, però també suposa una barrera important per als més grans. Hi ha els qui aconsegueixen adaptar-se a les noves tecnologies sense problemes i aprofiten tots els seus avantatges; per a uns altres, en canvi, és un autèntic repte comprendre-les i aprendre a utilitzar-les, per la qual cosa decideixen mantenir-se al marge d’aquests avanços. Segons les dades de les quals disposa TKE Home Solutions, gairebé la meitat de les persones de més de 65 anys assegura que mai ha fet servir internet. I aquesta xifra creix entre els de més de 85 anys: només 2 de cada 10 ho ha usat alguna vegada. La xarxa és el pilar de pràcticament tots els avanços actuals, per la qual cosa aquesta dada reflecteix molt bé la realitat dels més grans.

Encara que el confinament i en la pandèmia han fet que molts s’acostumessin a les videotrucades i al WhatsApp, encara queden moltes coses que la tecnologia pot fer pels més grans, especialment per a aquells que viuen sols o volen ser independents. Un dels principals motius d’aquesta bretxa digital és la dificultat que suposa aprendre a utilitzar un dispositiu nou. Això implica que els qui no viuen sols tenen més probabilitats d’aprendre el seu funcionament i gaudir-ho. No obstant això, precisament un dels avantatges de la tecnologia en la tercera edat és que permet ser més autosuficient i independent. Per això, des de TKE Home Solutions han recopilat diversos productes tecnològics o aplicacions molt fàcils d’utilitzar per a qualsevol persona i que poden ser de gran ajuda en la tercera edat:

1. Telèfons intel·ligents i tauletes

Els telèfons mòbils intel·ligents s’han convertit en un imprescindible per a qualsevol persona, i també per als més grans. Les videotrucades o el xat de WhatsApp són formes fàcils de mantenir-se en contacte amb els nostres éssers estimats. Però, a més, els mòbils permeten fer moltíssimes altres coses – tenen ràdio, internet, jocs, entre d’altres -.

Poden ser un repte per als més grans, així i tot, n’hi ha especialment dissenyats per a ells, amb una interfície molt senzilla i un format còmode i intuïtiu. Se’ls pot modificar el volum de l’àudio, la grandària de les lletres o activar el control per veu per a adaptar-lo a les seves necessitats.

Si els telèfons intel·ligents, amb teclat tàctil, són complexos, es pot optar pel clàssic model amb tapa, que despenja les trucades amb només obrir-ho. Igualment, si la petita grandària d’aquests dispositius és un inconvenient, una bona alternativa són les tauletes, que tenen una pantalla més gran. A més, des de la tauleta o dispositius com els ebooks es pot llegir còmodament sense haver de carregar amb un pesat llibre o anar pel diari.

2. Aplicacions

Hi ha una infinitat d’aplicacions que poden ser d’utilitat. Hi ha que t’ajuden a crear accessos directes a les aplicacions del telèfon que més s’utilitzin – per exemple, l’aplicació Sènior safety phone -. Unes altres serveixen per a adaptar el mòbil a persones amb problemes de visió o d’audició – per exemple, les aplicacions Help Launcher, Big Launcher o Goodev -, i fins i tot hi ha les que et recorden les tasques pendents i t’ajuden a gestionar les medicines – com l’app Medisafe -. També es poden incloure aquí les aplicacions i jocs que ajuden a exercitar la memòria i mantenir la ment activa – per exemple, l’aplicació Entrena el teu cervell -.

Per als familiars que cuiden d’una persona gran també hi ha múltiples opcions. Existeixen aplicacions que serveixen per a localitzar a l’usuari, per a així estar tranquils quan surtin sols de casa, per exemple, o que detecten les caigudes i envien un missatge d’ajuda automàtic. Algunes d’elles són les apps Help me i FallSafety Pro.

3. Assistents per veu

Sens dubte, una de les grans revolucions tecnològiques i de les quals més es beneficien els nostres majors. Els mòbils i els ordinadors ja compten amb assistents virtuals que s’activen per la veu, la qual cosa fa molt fàcil demanar-los qualsevol cosa. Els comandaments “Ok Google” (en mòbils Android), “Oye Siri” (en mòbils iOS) i l’assistent Cortana de Windows reconeixen un ampli ventall d’ordres, com fer cerques a internet, obrir programes o aplicacions o trametre missatges de WhatsApp.

Un pas més enllà és instal·lar assistents virtuals a casa, com el famós dispositiu Alexa. Si es combinen amb endolls intel·ligents, és possible aconseguir una llar gairebé automatitzada per veu. D’aquesta manera, els nostres majors poden fer moltes coses sense moure’s del sofà, ja que poden demanar al seu assistent que encengui les llums o que posi la calefacció.

4. Robots

De neteja, de cuina, per a tallar la gespa… Els robots són ja una realitat que ens acompanya en el nostre dia a dia i poden estalviar-nos molt temps en les feines de casa. Els robots que aspiren i freguen el terra són una opció molt útil per a la gent gran que viu sola, perquè els ajuda a mantenir la casa neta sense esforç. I els robots de cuina els permeten menjar sa sense haver d’estar molt temps dempeus en la cuina. Si a això li sumem fer la compra per internet o per telèfon, cuinar és ara molt més senzill.

5. Telemedicina

La pandèmia ha obligat al fet que els metges adaptessin les seves maneres de comunicar-se amb els seus pacients. La telemedicina porta un gran avantatge que es quedarà en el futur: evitar els desplaçaments. Si ens fa mal l’esquena o el cap, l’apropiat és que el metge ens vegi personalment. Però, si només necessitem que ens renovin una recepta, o que el metge ens comenti els resultats d’una anàlisi o una prova, per exemple, la telemedicina ens estalvia el viatge fins al centre de salut. Parlar amb el metge directament per internet és un gran avantatge, especialment per als qui tenen problemes de mobilitat.

6. Salvaescales

Un bàsic en qualsevol llar on visqui una persona amb dificultats de mobilitat o dolor articular. Les escales són un obstacle que obliga a reorganitzar la llar (per exemple, fent un dormitori a la part baixa de la casa) i evita que molta gent gran siguin totalment independents. En aquest cas, la tecnologia els permet ser autosuficients i aprofitar tots els metres de la seva llar, sense necessitat de fer reformes.

Leandro Palomo, Responsable de Salut i Seguretat de TKE Home Solutions comenta: “Les persones grans poden ser molt més autosuficients gràcies a la tecnologia. És habitual que es puguin sentir intimidats pels telèfons intel·ligents o altres dispositius, però hi ha opcions molt fàcils d’utilitzar o que només requereixen un petit muntatge i un aprenentatge molt senzill. A TKE Home Solutions som conscients de l’important que és per als més grans poder ser independents, fins i tot en els casos en els quals els costa moure’s, i la tecnologia juga un paper molt important en aquest objectiu”.

Per Tecnonews / AMIC