Inici VINARÒS Vinaròs: s’aprova la rebaixa del 50% de la taxa de brossa per...

Vinaròs: s’aprova la rebaixa del 50% de la taxa de brossa per a partir de 2022 junt altres rebaixes fiscals

723

Vinaròs: s’aprova la rebaixa del 50% de la taxa de brossa per a partir de 2022 junt altres rebaixes fiscals

Altres punts del ple: pagaran sols el 50% de l’IBI els habitatges amb plaques solars

S’ha aprovat per unanimitat al ple de l’Ajuntament de Vinaròs la modificació de l’ordenança fiscal reguladora per a partir de l’1 de gener de 2022, per a incloure una rebaixa de l’impost en un 50% la recollida de brossa. Segons va explicar la regidora d’Hisenda, María Cano, això significa que un habitatge passarà a pagar 17,10 euros, quan fins ara abonava 34,20 euros per aquest concepte.
Per a l’Ajuntament, la implantació d’aquesta mesura suposarà una disminució d’ingressos de 337.000 euros l’any vinent.
El portaveu del PP de Vinaròs, Juan Amat va assenyalar que donaven suport a la proposta, però va matisar que els socialistes “han incomplit la seua promesa electoral d’eliminar la taxa de brossa”.
La resta dels grups de l’oposició van considerar encertada la mesura.

Els habitatges amb plaques solars pagaran menys IBI

També es va incloure i aprovar la modificació de l’ordenança fiscal per a incloure la rebaixa de l’IBI per a aquells ciutadans que instal·len plaques solars, sent el punt més discutit de la sessió, en considerar-lo l’oposició una mesura més de cara a la galeria que efectiva.
La regidora d’Hisenda, María Cano, va indicar que es bonifica el 50% de l’IBI (fins a un màxim de 400 euros) per als propietaris d’habitatges que aposten per instal·lar plaques fotovoltaiques i que la mesura entra en vigor a partir de l’1 de gener de 2022. Cano va assenyalar que la intenció de l’ajuntament és també fomentar l’aprofitament de l’energia solar en la localitat.
No obstant això, l’impacte que tindrà aquesta mesura en les arques municipals serà de tan sols 3.784 euros, segons s’ha previst, ja que tan sols 25 habitatges podrien sol·licitar aquesta rebaixa en l’actualitat. És per això que María Dolores Miralles, portaveu del PVI, va dir que “es tracta d’una rebaixa d’aparador, però estem a favor de la rebaixa de qualsevol impost”, mentre el portaveu del PP, Juan Amat, va argumentar la seua abstenció apuntant que “no és una baixada d’impostos sinó una aixecada de camisa, perquè hi ha només 25 immobles amb plaques solars i alguns d’aquests no poden ni optar a la bonificació perquè són empreses”.
Cano va respondre que “l’impost al sol que va imposar el PP és el motiu que no hi haja actualment tants habitatges amb plaques solars” i va defensar que la mesura “és un gra d’arena que aportem per a incentivar aquest tipus d’instal·lacions”. Finalment, Hugo Romero (TSV) va assenyalar que és “una bona ajuda per a aquells que tenen instal·lades plaques solars”. El regidor de C’s Manuel Herrera va donar el seu suport encara que va assenyalar que “l’impacte de la mesura en la ciutadania és mínim i això és realment el drama en un país ric en sol i vent, i és per això que també considero que per aquest impacte tan baix, no es pot parlar d’una baixada impositiva” i va afegir que “cal ser més ambiciosos i anar més enllà, aplicant també aquest tipus d’energies als edificis municipals”.

820.000 euros en rebaixes fiscals
Aquestes rebaixes fiscals formen part de les mesures incloses en el “Pla ECO”, creat per a fer front a la crisi del coronavirus i incentivar l’activitat econòmica i estan valorades íntegrament en 820.000 euros que l’Ajuntament de Vinaròs va començar a aplicar a partir del segon semestre d’aquest 2021. Així, des del mes de juny de 2021 van entrar en vigor la reducció d’impostos com el de construccions (ICIO), en un 50% (suposarà 325.000 euros per a l’Ajuntament) i es va eliminar també la taxa de llicència d’edificació i obres menors (50.000 euros es calcula que es deixaran d’ingressar).

 

També es va suprimir la taxa de llicència d’activitat per a nous negocis, la qual cosa suposarà un altre minvament d’ingressos per al consistori de 65.000 euros.