Inici VINARÒS Vinaròs rep la donació de dues aquarel·les del pintor Puig Roda per...

Vinaròs rep la donació de dues aquarel·les del pintor Puig Roda per part de la família Fulquet Vidal

414

L’Ajuntament ha rebut la donació de dues obres d’art del pintor Gabriel Puig Roda, per part de Josep Maria i Maria Rosa Fulquet Vidal. Es tracta d’una valuosíssima incorporació al patrimoni artístic del municipi de Vinaròs, que aquesta família ha volgut cedir a la ciutat. La família Fulquet Vidal va fer entrega, mitjançant una acta de recepció provisional, de les dues obres, a l’espera de formalitzar l’acta definitiva de donació en les setmanes vinents.

Es tracta de dos peces, realitzades amb la tècnica de l’aquarel·la, de 107 per 83 cm. En elles es mostren escenes quotidianes, ambientades a Vinaròs, en les quals apareixen parelles de dones amb la vestimenta tradicional de l’època. Destaca també el fet que les escenes tenen lloc en diferents espais de la ciutat.

Un dels quadres té el títol atribuït “Venedora de peix” o “Venent peix”, possiblement ambientat al carrer de Sant Cristòfol i en la qual es pot observar l’església de l’Assumpció al fons. La segona obra té el títol atribuït “Al (costat del) pou” o “Traient aigua del pou”, en la qual possiblement es mostra el pati de l’antic Convent de Sant Francesc, avui enderrocat. Les obres es poden datar entre els anys 1903 i 1919, l’època en què l’autor va residir a Vinaròs.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Patrimoni, Marc Albella, ha agraït la donació i ha destacat que “des de l’Ajuntament hem demanat pressupost per a restaurar les dues obres, per tal de recuperar els senyals evidents del pas del temps que presenten”. Segons afegia un cop restaurades es farà una exposició, juntament amb altres obres de Puig Roda, perquè la ciutadania puga gaudir del magnífic treball de pintor.

Gabriel Puig Roda (1865-1919) fou un pintor costumista valencià, natural de Tírig i que va morir a Vinaròs el 21 de novembre de 1919. Es va formar a l’Escola de Sant Carles de València i a l’Escola de San Fernando de Madrid. Va gaudir també d’una beca a Roma, i durant diferents anys va viure a Itàlia per perfeccionar la seua tècnica. Des de 1903 es va instal·lar a Vinaròs, on es va especialitzar en aquarel·les de temàtica costumista, de les quals les dues obres donades en són un magnífic exemple.

L’Ajuntament de Vinaròs conserva al seu fons pictòric una destacada col·lecció pictòrica de més de vint obres de Gabriel Puig Roda, donada pels fills de l’artista. Aquesta donació suposa, per tant, una extraordinària aportació al fons artístic vinarossenc, que l’Ajuntament es compromet a divulgar, restaurar i conservar.