Inici VINARÒS Vinaròs presenta les IV Jornades de la Memòria Històrica

Vinaròs presenta les IV Jornades de la Memòria Històrica

293

Vinaròs dedicarà els mesos d’abril i maig a la Memòria Històrica amb una programació variada per continuar difonent el passat més recent de la nostra història. Xerrades, exposicions, visites guiades i teatre formaran part de l’extensa agenda que s’ha organitzat amb la col·laboració de la Fundació Caixa Vinaròs.

Durant la presentació dels actes, el regidor de Cultura, Marc Albella, ha destacat que enguany les Jornades estaran dedicades a la Organización Española Juvenil, amb xerrades i conferències per explicar la influència que va tenir a Vinaròs. D’altra banda, afegia que també es farà un homenatge a dos veïns il·lustres, Alfred Giner Sorolla i Paco Batiste en motiu de centenari del seu naixement. En aquest sentit, comentava a banda de les activitats emmarcades dintre de la Memòria Històrica també s’han previst més actes al llarg de l’any per recordar aquestes dues importants figures.

Pel que fa a la programació sobretot destaca la “Visita Guiada i Recreació Històrica de la Guerra Civil a Vinaròs” que es farà el dissabte 27 d’abril amb la col·laboració de l’Associació Cultural Jaume I, Terres de Cruïlla, Aula Municipal de Teatre i Esther Llorach. D’altra banda, per al 14 d’abril es farà l'”Acte en record de les víctimes del franquisme” al cementeri municipal, mentre que per al 5 de maig es farà l’homenatge a les víctimes del nazisme.

Enguany també es faran les visites guiades a la cripita-refugi de l’església Arxiprestal i al búnquer de l’entrada del port pesquer. Albella agraïa la feina de la Brigada Municipal que ha instal·lat llums en els dos espais per tal de poder oferir una millor experiència als participants. Les persones interessades en assistir als dos circuits poden reservar places a la Fundació Caixa Vinaròs.

L’alcalde de Vinaròs, Enric Pla, ha destacat que amb aquestes Jornades es mostra el compromís de l’Ajuntament amb la Memòria Històrica, recordant que la ciutat es membre de la Xarxa de Municipis Valencians per la Memòria Històrica i també de la Xarxa Mai Més de Municipis per a Memòria dels Camps d’Extermini Nazis.

Pla assenyalava que dintre d’aquest compromís l’Ajuntament participa en dos iniciatives en record als deportats als camps d’extermini nazis. D’una banda, amb la Generalitat Valenciana per a la instal·lació de plaques ceràmiques en memòria dels deportats valencians i d’altra banda, amb la Unió Europea i Amical Mauthaussen, a través del projecte Stolpersteine, que suposarà la col·locació de lloses on hi ha ubicades les cases de les persones que van ser deportades.

Pel que fa les Jornades de la Memòria Històrica, Pla agraïa la col·laboració de totes les entitats que fan possible la seua organització i animava a la ciutadania a participar en tots els actes, insistint que “en el moment actual que ens trobem la Memòria Històrica és un deure més important que mai i amb aquest compromís sempre estarà l’Ajuntament de Vinaròs”.