Inici VINARÒS Vinaròs avança per al desenvolupament de l’Agenda Urbana

Vinaròs avança per al desenvolupament de l’Agenda Urbana

278

L’objectiu és fer de Vinaròs una ciutat més sostenible social, econòmica i mediambientalment

L’alcalde de Vinaròs Guillem Alsina, al costat de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i el secretari general d’Agenda Urbana i Habitatge, David Lucas, van signar divendres a València un protocol per al desenvolupament de l’Agenda Urbana en el nostre municipi. Cal destacar que a l’acte, en el qual també va ser present la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, van signar també el protocol els municipis valencians de l’Eliana, Alzira, Elda i Castelló de la Ribera.

L’Ajuntament de Vinaròs va rebre el passat mes de desembre una ajuda de 150.000€ del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a l’elaboració de projectes pilot de plans d’acció local de l’Agenda Urbana Espanyola. A través d’aquesta ajuda, concedida únicament a 121 entitats locals de tot el país, es reconeix l’esforç realitzat pel Consistori en els últims anys en relació a planificació estratègica.

Amb aquesta sòlida base de reflexió estratègica, l’Ajuntament de Vinaròs va iniciar a principis de 2021 l’elaboració del Pla d’Acció Local de l’Agenda Urbana. Durant el procés, partint de l’Estratègia DUSI i la resta de documents estratègics, s’ha realitzat un diagnòstic de la situació del municipi en relació als 10 eixos estratègics de l’Agenda Urbana Espanyola, que trasllada a les ciutats els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l’Agenda Urbana de les Nacions Unides i l’Agenda Urbana Europea.

Seguint amb els treballs realitzats i d’acord amb el projecte subvencionat, l’Ajuntament finalitzarà en 2022 el procés d’elaboració del Pla d’Acció de l’Agenda Urbana mitjançant la posada en marxa d’un pla de comunicació i sensibilització, un procés de participació ciutadana, la redacció del Pla d’Acció, el disseny del sistema de seguiment i avaluació i la creació d’un Observatori d’indicadors urbans.

El procés participatiu, que es desenvoluparà durant les pròximes setmanes, consistirà en el debat, co-disseny i millora per part de la ciutadania i els principals agents socials, econòmics i polítics de la ciutat del diagnòstic i la proposta de formulació estratègica elaborats i en la realització d’un projecte d’agendes urbanes escolars en centres educatius del municipi. A partir de les conclusions obtingudes es redactarà el Pla d’Acció que definirà el full de ruta sobre el qual treballar a 10 anys vista, alineant els principals projectes estratègics de Vinaròs amb les prioritats de finançament europeu del període de programació 2021-2027 i dels fons Next Generation EU, amb l’objectiu d’aconseguir una ciutat més sostenible social, econòmica i mediambientalment.