Inici COMARQUES Vilafranca commemora el Dia de la Dona amb l’acte “Visibilitzan el treball...

Vilafranca commemora el Dia de la Dona amb l’acte “Visibilitzan el treball de les dones” 

22
La Unitat d’Igualtat de Vilafranca ha dut a terme diferents actes d’unió i reivindicació pel 8M, Dia de la Dona. En ells més de 70 veïnes i veïns s’han reunit per a demanar una igualtat real de gènere.
La jornada ha arrancat a la Casa Social, on a les 18.15h vilafranquines i vilafranquins han conegut l’exposició del catàleg ‘Sabers de Dones’. En el catàleg dones de diferents edats mostren els seus treballs d’artesania, ungüents o receptes en la cuina, a més de labors en l’agricultura i els secrets d’allò que han realitzat tota la seua vida.
L’exposició estarà disponible durant la setmana, perquè tothom tinga oportunitat de veure-la. El punt de trobada ha servit també perquè els assistents gaudisquen d’un berenar.
A continuació, a les 19.15h ha tingut lloc una gran concentració als peus de l’estàtua de la Planxadora, símbol de la dona treballadora. On Rebeca Andrés, regidora d’Igualtat, i Xaro Millán, representant del veïnat, han llegit el manifest feminista. Ho han fet acompanyades per Silvia Colom, alcaldessa de la localitat, i més membres de la corporació.
En el manifest s’han reivindicat els drets de les dones, i s’ha donat valor als invisibilitzats treballs domèstics, duts a terme tradicionalment per dones. També s’ha expressat la necessitat de lluitar per una igualtat en tots els àmbits de la societat, en el treball i també en la llar.
Seguidament s’ha presentat a la Casa Social la publicació “Sabers de Dones”, fruit del treball de la Fundació Isonomia de l’Universitat Jaume I. En la publicació, que s’ha repartit en paper però també està disponible digital, es recull la saviesa de dones de set pobles de la província. En l’acte s’han projectat vídeos de les entrevistes a veïnes de Vilafranca, a més de l’agraïment de María José Ortí, directora de la fundació Isonomia.
Per a continuar amb la commemoració, durant tota la setmana la casa social s’il·luminarà amb unes llums morades, a més de lluir una pancarta amb el lema: “El meu silenci no em va proteger, el teu silenci no et protegirà”.