Inici PREMSA VALENCIANA Valoració econòmica de la gota freda a Vinaròs

Valoració econòmica de la gota freda a Vinaròs

312

Enric Pla, alcalde de Vinaròs, junt amb Guillem Alsina, primer tinent d’alcalde i regidor d’Obres i Serveis, i Jordi Moliner, regidor d’Agricultura, han realitzat una valoració econòmica dels danys ocasionats per la gota freda després de 10 dies d’aquest episodi de pluges.

Guillem Alsina, regidor d’Obres i Serveis ha indicat que s’ha realitzar un informe urgent per a la subdelegació del Govern amb l’ajuda dels serveis tècnics, l’enginyer d’obra civil, l’agent rural i la brigada municipal, on s’ha recollit 151 incidències al terme municipal i rural valorat amb 1.005.000€ de danys acumulats, dels quals només amb costes i configuració hidrogràfica, es supera els 400.000€.

Alsina ha esmentat algunes actuacions com són la reparació de les roques del Cérvol valorat amb més de 40.000€, l’enderroc de Cala Puntal, que no es pot passar a peu, en 182.000€, l’enderroc al Pont les Salines en 17.000€ i, la més preocupant de cara a l’estiu vinent, la restitució i aportació d’arena a la Platja del Clot que supera els 60.000€.

En petites reparacions que ha realitzat la Brigada Municipal s’han superat els 7.000€ amb la reposició d’arquetes, murs enderrocats, pous, sots, etc., així com hores extres dels temporals que han superat els 12.000€ només amb la plantilla de la Brigada Municipal. També en jardineria i platges s’han superat els 90.800€ amb arbres caiguts, neteja de desaigües de l’Hospital Comarcal de Vinaròs, neteja del Barranc de la Barbiguera, plantació de nou arbrat, etc.

Guillem Alsina també ha indicat que en edificis públics ha hagut molt de mal, s’ha fet una valoració de 150.000€ per repara diverses incidència. Els edificis públics danyats han estat el Vinalab, l’edifici del CRIS, l’Ajuntament, el Col·legi Sant Sebastià, el Pavelló Poliesportiu, l’edifici del Pirulí, el Mercat Municipal, el centre de la tercera edat, així com la Bàscula Municipal on s’ha hagut de canviar molta maquinaria en un valor de 1.600€.

En quant a l’enllumenat públic, l’empresa ha fet una valoració de 25.000€ en la restitució de baculs, escomeses i lluminàries. Guillem Alsina, ha demanat “Paciència a la població, l’empresa s’ha abocat amb el canvi de lluminàries però són tantes que en falten que l’empresa s’ha quedat sense stock. S’està fent tot el possible per restituir-les lo abans possible i primer s’està duent a terme en les zones més conflictives”.

L’empresa Acciona, de neteja de la via pública, ha fet una dels treballs fora de contracte que supera els 150.000€ com és la neteja extra de barrancs per evitar futurs problemes i tenir els llits del terme municipal el més nets possible.

Jordi Moliner, regidor d’Agricultura, ha indicat que s’ha fet una valoració dels danys als camins rurals de 250.000€ amb la restitució de passeres, neteja de graves, etc. “Principalment es va arreglar camins on havien granges perquè s’havia de donar de menjar als animals i els camins principals més malmesos com el Barranc del Triador, Barranc de la Barbiguera i Barranc d’Aiguaoliva”, ha explicat Jordi Moliner, que també ha demanat paciència a la població indicant que “Hi ha molts camins danyats i no es pot llançar maquinaria per tot el terme. S’ha de fer en una estratègia clara, i intentant que s’arregle bé i quede definitivament solucionat”.

Enric Pla ha completat fent un balanç de les ajudes de la Generalitat Valenciana, que dona 45 dies per fer el plantejament complet, destacant la declaració al Consell de Ministres de zona afectada greument per la emergència de protecció civil a províncies d’Andalusia, Terol, Illes Balears i la nostra, i la declaració de danys personals a l’OIAC, on s’hi ha establert una línia d’ajuda a l’habitatge i materials personals, dirigit a les persones afectades en el seu primer habitatge i amb un informe de serveis socials.

Cal destacar que, demà es reuniran els municipis de la Mancomunitat de la Taula del Sènia a la localitat Sant Jordi, amb la subdelegada del Govern de Valencia, Tarragona i Terol, per tractar tots aquests temes.

A més de la línia d’ajudes personals, també hi ha declaracions d’impacte als establiments industrials, mercantils, agraris, marítimo-pesquers i turístics de cara a la fiscalitat i les ajudes de l’any vinent que s’anirà concretant en la legislació del Real Decret 307/2005 del 18 de març, i també una línia d’ajudes per part del Govern a les corporacions locals.

L’Ajuntament de Vinaròs ha agraït la ràpida resposta de les administracions, la Diputació, la Generalitat i el Govern i també ha indicat que s’està treballant amb tots els serveis implicats perquè les ajudes arriben lo antes possible a la ciutadania.

Article anteriorClub Baloncesto Benicarló / XII TORNEO MANOLO LLORACH
Article següentFesta de la castanyada al CEIP Ródenas