Inici COMARQUES Ulldecona presenta una experiència immersiva sobre el Castell en ulleres de realitat...

Ulldecona presenta una experiència immersiva sobre el Castell en ulleres de realitat virtual

301

L’Ajuntament d’Ulldecona ha presentat una nova edició de PATRIMÒNIUM, un cicle que enguany girarà a l’entorn del Castell en una de les efemèrides més destacades en la història del municipi com és la celebració del 800 aniversari de la donació de la Carta de Població d’Ulldecona “La Vella”.

En una roda de premsa al mateix Castell, han comparegut l’Alcaldessa, Núria Ventura, les tinentes d’alcaldia Cati Brusca i Mónica Fabra (regidora de Cultura i Patrimoni i regidora de Turisme respectivament), el tècnic Agustí Vericat, i els responsables de CINEPROAD, Joan Carles Lorente i Antonio Dólera. La imatge d’aquest any del cicle segueix la línia de les darreres edicions i és obra del dissenyador Josep Redó (Vèrtex Comunicació) igual que el logotip del 800 aniversari.

Tot i que la història de la vila ve de molt més lluny, com així ho testimonia el ric patrimoni faldut, la data del 1222 té una significació especial. És la oficialització d’Ulldecona com a poble. A aquest 800 aniversari, tal com han explicat, se li suma la finalització de les obres de consolidació i restauració que s’han realitzat al recinte del Castell i per això s’ha preparat tot un seguit “d’activitats pluridisciplinars per a conèixer, estimar i gaudir del símbol més significatiu del municipi”. El programa inclou visites guiades especialitzades, xerrades amb els millors especialistes en la matèria, representacions teatrals i concerts de la mà d’entitats d’Ulldecona, com La Passió, Centre Cultural Recreatiu, Banda de Música o Dansing. Consulteu a l’enllaç el programa complet: PATRIMÒNIUM

També s’ha presentat en la mateixa compareixença de premsa un nou producte turístic d’experiència immersiva sobre l’evolució del Castell en ulleres de realitat virtual. Es tracta d’un projecte impulsat per l’Ajuntament i subvencionat pel Ministeri de Cultura i Esports del govern d’Espanya i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La inversió és superior als 22.000 euros i ha permès a l’empresa Cineproad desenvolupar un projecte que pretén fer més accessible la història del Castell i potenciar-ne les visites.  En les ulleres de realitat virtuals es podrà navegar per 8 fases constructives al llarg de la història, des de 5 localitzacions diferents del recinte emmurallat.

Ulldecona suma així a la seva oferta un nou producte turístic i a la vegada divulgatiu, que permetrà visualitzar i entendre l’evolució històrica i arquitectònica del Castell. Són 2700 anys d’història reconstruïts digitalment fase a fase, des d’època preibèrica fins a final de l’edat mitjana, amb una visió panoràmica de 360º.

L’Ajuntament d’Ulldecona ha estat sempre pioner en l’ús de les tecnologies, tant per la difusió com per la conservació, protecció i restauració del patrimoni. Així, amb el projecte de realitat virtual del Castell segueix el camí iniciat fa anys amb l’art rupestre i els abrics de l’Ermita, que ja disposen de diversos projectes en aquest àmbit, completament consolidats. En les intervencions s’ha destacat l’aposta clara que l’Ajuntament fa en aquest àmbit, entenent “el patrimoni com a fet dinàmic i alhora generador de cultura i coneixement, generador d’activitat en tots els sentits, també en l’àmbit econòmic”.

Fotos: Julián Zaragozà