Inici ALTRES NOTICIES Puig avança el Pla Reactiva: rebaixa d’un 10% de les taxes autonòmiques...

Puig avança el Pla Reactiva: rebaixa d’un 10% de les taxes autonòmiques en resposta a la crisi de la guerra a Ucraïna

306

Ximo Puig avança que la Generalitat rebaixarà un 10% les taxes autonòmiques dins del Pla Reactiva amb el qual es donarà la resposta valenciana a la crisi de la guerra a Ucraïna


El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dissabte 24 que la Generalitat està ultimant el Pla Reactiva, amb el qual es donarà resposta des del govern autonòmic, a la crisi econòmica i social generada per la invasió d’Ucraïna. Puig, que s’ha reunit amb els agents socials (CCOO, UGT i CEV) al costat dels consellers d’Hisenda, Economia i Territori, ha avançat que entre les mesures s’inclourà una rebaixa del 10% de les taxes, preus públics i cànons de competència autonòmica.

“El que li la Generalitat i els agents socials hem posat sobre la taula és què podem fer per a baixar els preus”, ha assenyalat el president que ha avançat que el Pla Reactiva tindrà quatre grans pilars: la lluita contra la inflació, les ajudes a empreses, autònoms i famílies, les mesures d’eficiència i estalvi energètic i accions per a accelerar la sobirania energètica. El pla es finançarà amb fons propis de la Generalitat, i de FEDER, FSE i del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea.

El president, ha assenyalat que l’exemple de la rebaixa del 10% de les taxes i preus públics de competència autonòmica, afectaran un total de 70 epígrafs, entre l’administració general i el sector públic, i serà una de les principals aportacions de la Generalitat en la lluita contra la inflació.

El president ha assenyalat que la setmana vinent, dins del marc del diàleg social, s’acabaran de perfilar tot el paquet de mesures que compondran el Pla Reactiva, i que serà la resposta valenciana a la crisi, una vegada conegut el marc establit per la Comissió Europea, amb la possibilitat d’aplicar ajudes públiques a les empreses i amb el reconeixement de l’excepció ibèrica en el mercat energètic, i amb la resposta del Govern amb el pla Espanya Respon, que suposarà una inversió global de 16.000 milions d’euros entre ajudes directes i financeres.

El president ha assenyalat que al costat de les mesures ja adoptades pel Govern i les que formaran part del Pla Reactiva, cal continuar treballant per a aconseguir la sobirania energètica com a alternativa a una situació de descontrol dels preus.

En aquest sentit, Puig ha recordat que el Consell va aprovar aquest divendres un decret llei que simplifica els procediments administratius per a la tramitació de noves plantes d’energia renovable que permetrà reduir en un any el temps dels tràmits. El reial decret també fixa que el terreny no urbanitzable comú que es podrà destinar a renovables en els municipis serà del 3% i es podrà augmentar atenent criteris que afavorisquen la transició energètica.

A més, la nova legislació agilita la normativa per a plantes de menys de 10 MW, que es tramitaran per via d’urgència, incorpora la possibilitat de declaració energètica-estratègica per a projectes singulars i permetrà als ajuntaments que els acullen rebre compensacions addicionals a les actuals.

El president també ha fet una crida a tots els sectors empresarials perquè, dins de les possibilitats, contribuïsquen al control dels preus evitant que la inflació seguisca la seua escalada.

 

Video de la roda de premsa:

Article anteriorLa Salzadella: cirerers en flor
Article següent(Avanç) Pujada del Crist de la Mar