Inici PEÑÍSCOLA Peníscola presenta en FITUR noves rutes amb Patrimoni de la Humanitat

Peníscola presenta en FITUR noves rutes amb Patrimoni de la Humanitat

138

Visitar en l’entorn natural les construccions de pedra en sec, reconegudes per la Unesco en tot el Mediterrani, són la proposta de turisme actiu i patrimonial que ha portat el destí a Madrid

Peníscola ha presentat la seva nova proposta de turisme actiu, unes rutes turístiques dissenyades per a gaudir de l’entorn natural del municipi, al Parc Natural de la Serra d’Irta i les seves zones d’influència, l’al·licient de la qual és conèixer les construccions de pedra en sec amb les quals compten els itineraris.

Patrimoni Cultural Immaterial

L’art de la pedra en sec és una tècnica de construcció que consisteix a apilar pedres sense utilitzar cap altre material per a la seva unió. Està tècnica s’ha utilitzat a tot el món i s’ha convertit en una manifestació cultural internacional. Al 2018 la UNESCO va declarar l’art de la pedra en sec com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i està tècnica s’ha utilitzat durant segles en moltes províncies d’Espanya.

A més de ser una forma de construcció sostenible, estàs estructures de pedra seca han donat forma a nombrosos i diversos paisatges, creant diferents tipus de construccions que permetien que s’optimitzar-se. Els recursos naturals i humans en cada localitat.

Les rutes

Aquesta aposta per les rutes turístiques de la pedra en sec promouen “la divulgació del nostre patrimoni, faciliten el seu reconeixement i protecció, a més de la seva posada en valor” ha valorat l’alcalde, Andrés Martínez, durant la presentació en la Plaça Central de l’Estand de Comunitat Valenciana en Fitur, d’aquesta nova proposta turística que podrà gaudir-se en el destí des del pròxim estiu.

Després de la catalogació de la pedra en sec en tot el terme municipal, l’àrea de Turisme ha treballat en el disseny dels itineraris amb la col·laboració de l’àrea esportiva i la imprescindible col·laboració del club excursionista de la ciutat, identificant els espais de major valor patrimonial, dissenyant la seva senyalització i interpretació.

“La primera fase dels treballs, consistent en l’inventariat i catalogació de tota aquesta arquitectura tradicional situada en el nostre terme municipal, primer pas per a la seva conservació i posterior posada en valor, ha servit per a identificar 500 elements elaborats amb aquesta tècnica constructiva” ha explicat la responsable de l’àrea turisme, Belén Miguel.

A partir de la seva catalogació, s’ha treballat en el disseny dels itineraris de les rutes, concretament en propostes de diferent nivell de dificultat que uneixen els elements constructius de major singularitat de manera assequible per a tots els públics.

Una de les rutes inclou el Pebret, el Clot de Maig i el Barranc d’Irta; un altre dels itineraris proposa la Pedrera i el Barranc de Moles; una altra proposta ens porta al Corral de Baltasar i la Basseta Groga, per exemple; el Coll d’en Berri el Pou del Moro i el Coll de Capitana formen part d’una altra de les rutes, així com el traçat entre el Corral de Gamba, l’Esclutxa i el Pla de la Basseta.

Les construccions de pedra en sec

Els elements constructius que es podran identificar en les diferents rutes van des de les barraques, casetes de “cabirons” “cocons”, forns de calç, recers i refugis, “corralisses” o pous

“Amb la seva declaració com a patrimoni de la humanitat, no sols ens inspira per a la seva conservació sinó que ens convida a la seva divulgació i posada en valor” ha compartit Martínez, apostant per aquest binomi que uneix el senderisme en un entorn “extraordinari al costat de la mar” amb el coneixement d’un “patrimoni singular, valorat i reconegut per les Nacions Unides.