Inici PEÑÍSCOLA Peníscola aprova aquesta setmana el Pla Municipal de Joventut

Peníscola aprova aquesta setmana el Pla Municipal de Joventut

223

Es tracta d’u document que recull accions i iniciatives per atendre i millorar la qualitat de vida dels joves

La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Peníscola porta aquest dijous al Ple municipal l’aprovació del seu I Pla Municipal de Joventut, per a la redacció de la qual s’ha elaborat un diagnòstic en el qual s’ha analitzat la realitat juvenil; a més, s’ha dut a terme un procés participatiu amb la finalitat de conéixer les demandes, inquietuds i necessitats dels i les jóvens de la localitat.

L’elaboració del document l’ha liderada el personal tècnic del departament de Joventut municipal, contractat a través d’un Pla de Municipalització de l’Institut Valencià de la Joventut de la Generalitat Valenciana i ha comptat amb la participació d’informants clau, membres de la comunitat educativa i personal tècnic, a més dels i les jóvens que han format part del procés participatiu.

“Amb aquest primer Pla disposarem d’un instrument a través del qual poder aplicar les diferents polítiques juvenils, a partir de les propostes dels mateixos jóvens; un full de ruta articulat en nou eixos per a planificar programes i activitats fins a 2025”, ha explicat l’edil de l’àrea, Ramon Simó.

Nou línies estratègiques de treball:

El Pla, en primer lloc, planteja una primera línia de treball centrada en la millora de la informació, documentació i comunicació amb el col·lectiu juvenil, amb la finalitat d’oferir als i les jóvens un servei d’informació gratuït disponible en el Centre Juvenil, sobre els seus temes d’interés.

En segon lloc, el Pla s’enfoca en l’oci educatiu i temps lliure, amb l’objectiu d’aconseguir convertir el Centre Juvenil en un espai de referència per a la joventut amb activitats atractives per a ells i elles.

La tercera línia de treball se centra en l’educació per a la participació, un dels objectius centrals del Pla, que buscarà fomentar la participació per mitjà del programa “Corresponsables” i promocionar la participació en els pressupostos participatius i en el fòrum jove.

El quart eix estratègic s’enfoca en la salut i benestar emocional, per a promocionar accions i procediments per al foment de la seua salut mental i el seu benestar emocional.

La cinquena línia estratègica se centra en l’emancipació i accés al treball, afavorint l’autonomia personal i l’emancipació dels joves mitjançant una sèrie de formacions professionals.

En sisé lloc, el pla s’enfoca en l’educació i la formació, la finalitat de la qual és oferir a la joventut un servei d’orientació i assessorament acadèmic per a mantindre’ls informats sobre diferents programes, cicles formatius, beques i convocatòries acadèmiques.

La setena línia estratègica s’enfoca en l’educació en valors, la finalitat dels quals és promocionar accions per al foment dels valors propis de la societat democràtica, com ara la solidaritat, el respecte, la igualtat, l’equitat, la llibertat i la responsabilitat personal.

En vuité lloc, s’ha articulat una línia de treball centrada en l’educació mediambiental.

Finalment, el Pla se centra, en la seua novena línia estratègica, en el treball en xarxa professional, la qual és de vital importància per a garantir l’impuls de les diferents actuacions dins d’uns paràmetres i estàndards de qualitat.

Propostes de valor

El procés d’elaboració del Pla proposa accions concretes com l’impuls de Fòrums Joves, l’ampliació de cursos formatius, l’ampliació de la informació juvenil, la posada en marxa de cursos per a la cerca d’ocupació, l’impuls de programes d’inserció laboral i emprenedoria juvenil, la programació de tallers i activitats en el Centre Juvenil adaptats a les seues necessitats, la celebració del Dia Internacional de la Joventut, la programació d’activitats d’oci saludable a l’aire lliure, la posada en marxa de rutes per espais naturals, la promoció de la salut sexual i la prevenció de conductes de risc.