Inici COMARQUES Nova Llei contra la Despoblació per a potenciar l’ocupació juvenil, l’activitat econòmica...

Nova Llei contra la Despoblació per a potenciar l’ocupació juvenil, l’activitat econòmica i la digitalització de les zones rurals

49

• El projecte de llei del Consell, que està previst que s’aprove al setembre, contempla la figura de contractes en pràctiques per a joves en municipis amb el risc de despoblació
• El text potencia l’educació digital, la creació del transport a demanda i introdueix mesures amb perspectiva de gènere per a combatre la desigualtat
• Estableix criteris de discriminació positiva per a l’accés a l’habitatge de protecció pública

La nova Llei Integral de Mesures contra la Despoblació en la Comunitat Valenciana potenciarà l’ocupació juvenil, l’activitat econòmica i la digitalització de les zones rurals. Aquest projecte legislatiu està previst que siga aprovat pel Ple del Consell al setembre amb la finalitat de dinamitzar les zones rurals en risc de despoblació.

La secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament, Elena Cebrián, ha afirmat que “la prioritat del Consell és oferir oportunitats d’ocupació i treball” En aquest sentit, les polítiques que el Consell ha inclòs en la llei estan destinades a garantir serveis públics bàsics, especialment educació, sanitat i serveis socials, vertebrar els municipis i evitar l’exclusió digital.

Elena Cebrián ha afirmat que la norma busca reforçar la Formació Professional amb un enfocament dirigit a les persones joves perquè “puguen trobar una ocupació concorde al territori on visquen”. Per a això, “es donaran oportunitats de treball de manera que puguen accedir millor i més prompte al món laboral”, ha indicat.

La norma promou així la figura del contracte programa en formació i el contracte programa de pràctiques per a l’alumnat amb estada efectiva en municipis en risc de despoblament i a més preveu impulsar programes de formació telemàtica i presencial, potenciant l’accés de la població dels municipis en risc.

L’acció del Consell és transversal, segons ha explicat Elena Cebrián, que assenyala altres mesures clau com potenciar l’educació digital per a les zones en risc de despoblació o la creació del transport a demanda. A més, s’inclouran serveis de compra-recollida-distribució de comandes que permeten l’arribada a punts de recollida en cada localitat evitant desplaçaments.

Aquesta és una llei innovadora, que inclourà un informe de perspectiva rural i que a més “reconeix el paper fonamental de les dones de l’àmbit rural, que, moltes vegades, han estat invisibilitzades”, ha assenyalat la secretària autonòmica.

L’accés a l’habitatge és una altra de les prioritats de la norma. Per això, està previst que s’apliquen criteris de valoració positiva en les ajudes d’accés a primer habitatge a persones joves, així com ajudes a rehabilitació i eficiència energètica i renovació de l’entorn construït.

El projecte focalitza el gruix de l’acció en l’ocupació i el desenvolupament econòmic sostenible dels municipis independentment d’on visquen. La Llei contra la Despoblació “recull de manera integrada l’acció del Consell, a més d’una visió estratègica en la qual participen les universitats i altres entitats que des de la seua experiència en el territori poden millorar les demandes dels territoris de l’interior”, ha subratllat Elena Cebrián.

Article anteriorMés de 15.000 persones han participat en les activitats gratuïtes que ha programat Turisme de Peníscola
Article següentXX Mostra d’Oficis Tradicionals de Sant Jordi (avanç)