Inici VINARÒS Nova APP de Vinaròs, WiFi gratuït…. entrevista amb Hugo Romero, regidor d’Innovació...

Nova APP de Vinaròs, WiFi gratuït…. entrevista amb Hugo Romero, regidor d’Innovació Digital

1048

Entrevista amb Hugo Romero, regidor d’Innovació Digital

 

Vinaròs forma part del mapa de ciutats que treballen en la innovació digital com a eix fonamental i transversal del seu dia a dia”

Vinaròs| Alesia Martínez · Fotos: Neus Miralles / arxiu 7dies

En entrevista per a 7 Dies Vinaròs el regidor d’Innovació Digital, Govern Obert i Transició Ecològica, Hugo Romero, ens parla sobre les iniciatives en les que treballen aquests departaments per fer de la localitat una ciutat intel·ligent al servei de la ciutadania.

Entre elles destaca el llançament d’una nova APP, la xarxa de Wifi públic gratuït i la instal·lació de fibra òptica municipal, així com altres mesures emmarcades dins el Pla d’Innovació Digital local. Això és el que ens comenta:

Un dels principals motius d’aquesta entrevista és la recent presentació d’un dels projectes més emblemàtics del departament d’Innovació Digital, l’APP VINARÒS, una aplicació amb tota la informació municipal a l’abast de tots els usuaris. Què ens pots contar d’aquesta iniciativa?

És un projecte en el que s’ha treballat de valent des del departament d’Innovació Digital de l’Ajuntament de Vinaròs, amb un objectiu clau: oferir un servei molt complet, intuïtiu i eficient als ciutadans i ciutadanes. Hi ha dos perfils d’usuari: un per a veïns i veïnes de la ciutat i un altre per a turistes que ens visiten, amb informació detallada sobre els serveis i informació bàsica de la nostra ciutat.

Ens pots donar algun exemple de la informació i dels serveis que es poden trobar en aquesta app?

Sí. Els usuaris poden accedir a tota la informació de la ciutat mitjançant diferents mapes interactius, des de farmàcies de guàrdia i zones Wifi o rutes i senders del terme, fins a la localització del transport públic i informació sobre mobilitat. A més tenim integrats els serveis de gestió de tràmits, com ara la seu electrònica, la cita prèvia per a l’OIAC, l’oficina tributària o l’aplicació per traslladar incidències en la via pública. Altres serveis són l’agenda cultural de la ciutat i un llarg etc. d’informació útil. Animem a tothom a descarregar-se-la al seu dispositiu mòbil. Sols hi ha que buscar “APP VINARÒS”.

Vinaròs ja disposa de Wifi públic gratuït a l’abast de tothom, al Passeig marítim i en altres zones. Què va motivar aquesta inversió i què suposa a nivell tècnic? Quina acollida ha tingut aquest servei entre turistes i locals?

Sí, és un dels projectes més vistosos per als ciutadans. Des d’aquest estiu oferim connexió Wifi des del Port fins al riu Cérvol, comprenent tota la façana marítima per donar cobertura a la platja i també a les places comercials del casc històric, com ara Sant Antoni, Sant Agustí i la Plaça Parroquial. D’aquesta manera estem creant una àrea de connexió WIFI pública, estable, segura i gratuïta de més de 78.000 m2. La connexió es realitza gràcies a la xarxa UVAX i al desplegament de fibra òptica municipal, amb 21 punts d’accés a la xarxa repartits per les zones esmentades. El que pretenem amb aquesta iniciativa és democratitzar l’accés a Internet per a que els veïns i veïnes puguen realitzar gestions, consultes digitals o, simplement, tenir accés a la informació que necessiten.

Parlant de la infraestructura que ha fet possible – entre molts – aquest projecte, fem referència a la xarxa de fibra òptica. Tenim més de 12 quilòmetres de fibra òptica municipal que connecten 13 dependències municipals (quasi totes), a més d’arribar als polígons industrials de Capçades i carretera Ulldecona. Aquest 2021 pretenem tancar l’anell de fibra entre els dos CPD municipals per tindre una connexió garantida en totes les dependències i connectar-ne tres més.

La pandèmia ha posat de manifest la importància de les dades i la tecnologia per implementar sistemes de gestió i eines de treball segures i accessibles, fet que ens pot ajudar a gestionar millor situacions com la que ara vivim… Com a regidor d’Innovació Digital a Vinaròs, conta’ns: quina incidència han tingut aquestes circumstàncies en la localitat i quines noves iniciatives han sorgit en aquest sentit?

Com a departament d’Innovació Digital, en les primeres setmanes de la pandèmia i de l’Estat d’alarma vam estar molt presents en la implementació del teletreball, fet que va suposar traslladar l’Ajuntament – amb aproximadament 120 treballadors – amb totes les garanties de seguretat, d’accés a la documentació i d’eficàcia, per continuar amb la seva tasca des de la llar. En aquest sentit, treballem des de fa temps en una forta aposta per les infraestructures TIC i les eines de treball col·laboratiu. Això va permetre que, als pocs dies de decretar-se l’Estat d’alarma, els treballadors amb possibilitat de teletreballar podien fer-ho ja amb total garantia des de casa.

En quant a altres aplicacions, la cita prèvia va ser clau per al manteniment de les distàncies de seguretat i d’aforament a espais com la OIAC. O també el compliment de la normativa sobre tràmits electrònics, tenint gran catàleg de gestions a realitzar en la seu electrònica disponibles per als ciutadans. O també en la línia del DTI, Destinació Turística Intel·ligent, l’aplicació de seguiment de l’aforament a les platges per evitar massificacions va ser una clara mostra del que venim treballant des del 2015, una ciutat que utilitza la tecnologia en benefici del benestar de la població i la millor prestació de serveis.

Cal destacar que es compta amb un Pla d’Innovació Digital que funciona com un full de ruta en projectes per fer de Vinaròs una ciutat intel·ligent. Quines són les principals bases, els pilars, sobre les que es fonamenta aquest pla?

Pensem i entenem que la tecnologia, les TIC i qualsevol component d’innovació digital, tenen una forta presencia en qualsevol aspecte del dia a dia i, cada cop més, en un Ajuntament i en una ciutat. Tenint això en ment el Pla d’Innovació Digital, Pla Vinaròs Ciutat Intel·ligent, s’estructura en quatre eixos transversals. El primer vol potenciar la qualitat de vida i uns serveis al ciutadà integrats, més interactius, accessibles i propers. Creiem que aquest és un dels principals objectius de les TIC en una ciutat.

El segon eix pretén generar una economia més diversa i innovadora, que atrague talent i genere riquesa. En aquest sentit, tenim línies de treball com la de Destinació Turística Intel·ligent en diferents projectes; també en aspectes d’innovació, com la formació per a empreses i comerços en programes com “Digitalitza’t” o la modernització d’àrees industrials, fent arribar la fibra òptica a aquestes zones. Un tercer eix – i dels més importants – és el d’impulsar una transició energètica sostenible. L’eficiència energètica està sent i serà una aposta en els edificis públics, amb l’objectiu de reduir les emissions que generen els serveis públics. I un quart eix és el del Govern Obert i Digital, caminar cap a una administració que fomente la participació ciutadana, la transparència i la transformació digital interna de l’Administració pública.

De quina manera la integració de sensors a la ciutat pot ajudar als ciutadans i en quins projectes concrets ja s’estan utilitzant aquestes tecnologies, que impliquen també la interpretació de les dades recopilades?

Quan coneixes i tens més informació sobre una ciutat i la forma en la que interactuen amb ella els ciutadans es poden prendre millors decisions en qualsevol aspecte. Les estacions de mesura de qualitat de l’aire, per exemple, poden servir per prendre mesures correctores de restriccions del tràfic, pacificar o peatonalitzar alguns carrers o zones, per exemple. Altres projectes que hem dut a terme, com la boia sensoritzada, també aporten informació de l’estat de la nostra mar en quant a paràmetres de temperatura de l’aigua, pH, conductivitat, salinitat, concentració i saturació d’oxigen; aquestes dades, a llarg termini, poden mostrar l’evolució i les condicions de la mediterrània.

Aquests projectes estan, per tant, molt vinculats al medi ambient, una regidoria de la que també et fas càrrec. Amb aquesta doble experiència, com creus que tecnologia i entorn poden interactuar per tal d’aconseguir una ciutat més sostenible?

En tot aspecte que tingue a veure amb l’eficiència energètica, com ara la monitorització de la il·luminació pública. O també dels sistemes de rec de jardins, per estalviar recursos hídrics. Són eines de tele gestió que avancen cap a una ciutat més sostenible. També en el edificis municipals, la sensorització i el control pot suposar un estalvi. Si anem més enllà en les Comunitats Energètiques Locals i prenem aquests edificis públics com a generadors d’energia amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques, podrem ser més sostenibles. I si compartim certs excedents de l’energia generada amb altres dependències o usuaris de la xarxa elèctrica avançarem molt cap a l’autosuficiència energètica i, per tant, cap a models de ciutat més sostenibles.

Un altre objectiu important, segons el propi pla, és que l’Administració Pública sigue cada vegada més eficient i propera al ciutadà, amb ajuda de les TIC. Com s’està treballant per tal d’assolir aquesta fita en quant als serveis que presta l’Ajuntament?

Sí, clar, és una prioritat apropar l’Administració i els seus serveis al ciutadà i fer que aquesta sigue cada vegada més eficient. En aquest sentit hem impulsat des de fa anys els tràmits per via telemàtica, mitjançant la Seu Electrònica municipal (https://vinaros.sedelectronica.es/). L’any 2020, per primer cop, els tràmits electrònics van superar els de paper, ja que més del 54% (12.220 tràmits), van ser telemàtics; aquest fet suposa també una important reducció del paper que s’utilitza a nivell municipal.

En aquesta mateixa línia hem posat en marxa l’Oficina Virtual Tributària i de Padró (https://ovtp.vinaros.es/), on ja es poden realitzar alguns tràmits econòmics, pagament de l’autoliquidació per a l’impost de vehicles o l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana. L’objectiu és anar ampliant aquest catàleg de tributs, taxes o autoliquidacions. I parlant de plataformes, tenim el Geoportal Vinaròs (https://geoportal.vinaros.es/), amb dades espacials de l’Ajuntament que es posen a disposició de la ciutadania, empreses i institucions per a que tinguen accés a informació georeferenciada dins la política de dades obertes. Hi ha informació sobre mobilitat, en referència als aparcaments i al transport públic, i sobre medi ambient, com ara els punts de recollida de poda i la infraestructura verda de la ciutat.

Per últim, amb la Plataforma de visualització dels sensors i actuadors (https://sentilo.vinaros.es/) es veu com estem treballant en la sensorització d’alguns aspectes de la ciutat. La ciutadania pot tindre accés a la informació en temps real dels sensors, ja siguen els de les estacions meteorològiques, de la boia sensoritzada o les estacions de mesura de qualitat de l’aire. Anirem ampliant-los i millorant la fàcil visualització i interpretació de totes aquestes dades.

Tinc entès que també hi ha hagut actuacions més enfocades a enfortir el teixit empresarial. Per exemple, les que s’han dut a terme en els diferents polígons de la ciutat. És correcte? En què consisteixen?

Un dels eixos del Pla Vinaròs Ciutat Intel·ligent és la innovació i l’enfortiment del teixit empresarial, així com la creació de noves oportunitats. En aquest sentit, una línia de treball és la dels polígons industrials intel·ligents, oferint eines de seguretat com la vídeo vigilància connectada amb la central de la Policia Local. Es tracta d’un servei que s’estén als polígons industrials de Portal del Mediterrani, Capçades, Planes Altes i carretera Ulldecona. Es dona una cobertura de seguretat de 865.444 m2 i, juntament amb un software d’identificació de matrícules, es facilita molt la tasca dels agents si hi ha algun tipus de delicte en aquestes zones.

D’altra banda, hem treballat en la instal·lació de fibra òptica municipal per donar cobertura a aquestes àrees industrials i impulsar el teixit empresarial de la ciutat. Actualment es beneficien més de 30 empreses en els polígons abans comentats. Aquest 2021 també tenim el projecte – pendent de subvenció – per al desplegament de fibra òptica al polígon industrial de Planes Altes, un fet que millorarà qualitativament l’activitat industrial de les empreses allí instal·lades.

A tot això es sumen programes com DIGITALITZA’T, impulsats al Centre de Coneixement Vinalab amb l’àrea d’Ocupació i l’Agència de Desenvolupament Local. Aquestes iniciatives ajuden a enfortir la competitivitat empresarial de qualsevol tipus de comerç o empresa. Són actuacions que permeten impulsar la competitivitat empresarial al municipi, atraure noves empreses i millorar els serveis a través de les TIC i l’economia del coneixement.

Per últim, veiem que hi ha projecció d’altres ciutats o d’entitats supramunicipals que també treballen en aquest eix estratègic. S’estan forjant aliances amb altres entitats i poblacions per tal que Vinaròs estigue al capdavant en innovació?

Vinaròs forma part del mapa de ciutats que treballen en la innovació digital com a eix fonamental i tranversal del seu dia a dia. D’una banda, formem part de la Xarxa de Ciutats Intel·ligents de la Comunitat Valenciana. A més, durant el passat plenari del mes de juliol es va aprovar per unanimitat l’adhesió a la Red Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI). Per tant, estem ben posicionats dins del sector. En quant a foment de la innovació digital, també estem adherits com a ciutat col·laboradora al projecte de la Conselleria Districte Digital Comunitat Valenciana, un “hub” tecnològic que pretén crear sinèrgies entre els actors que el conformen amb l’objectiu d’incentivar l’economia digital.

En aquesta línia, estem preparant la candidatura per a formar part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació, “Red INNpulso”, un projecte del Ministeri de Ciència i Innovació en el que són acceptades un reduït nombre de ciutats en cada convocatòria. Seguim, per tant, treballant per aconseguir la ciutat de futur que volem, consolidant iniciatives innovadores i impulsant-ne de noves aprofitant les avantatges que ofereixen les noves tecnologies.

Alguna cosa més que vullgues afegir?

Bé, en principi no res, crec que hem fet un breu repàs  d’alguns dels projectes més interessants en els que venim treballant des del departament des del 2015. Aquí ho hem comentat molt ràpid i per sobre, però son projectes i una línia de treball estratègica que ve de lluny i que té molta feina i personal darrere; sense un departament d’Innovació Digital com el que té la sort de comptar l’Ajuntament de Vinaròs seria molt difícil parlar de tots aquests projectes. Per això vull aprofitar l’oportunitat per agrair a tot el departament la voluntat i la dedicació que tenen en l’exercici de la seua professió.

Article anterior31a festa de la sega de l’arròs (2)
Article següentConductora positiva en alcoholèmia impacta contra cafeteria en Benicarló