Inici PREMSA VALENCIANA Nous descobriments al poblat iber de Vinaròs

Nous descobriments al poblat iber de Vinaròs

913

 

Es descobreixen durant les excavacions del poblat iber, tres habitàculs aprox. del segle VII al V a.c. ben conservats.

fotos: M. Castejón
Una d’aquestes habitacions, abandonada després de la destrucció que va patir l’edifici per un incendi a mitjan VI a. de C. tenia tot el material en el seu lloc i tota la construcció en molt bon estat. Segons els experts, s’usava com a taller metal·lúrgic datada en el segle VII a. de C., amb el forn i els bancs de treball en excel·lent estat de conservació. La campanya ‘Castelló Arqueològic’, duta a terme per la Diputació de Castelló i la col·laboració de l’Ajuntament de Vinaròs, ha sigut una de les més fructíferes dels últims anys, en poder recuperar abundant material gràcies al primitiu incendi patit en una de les seues habitacions.

El cap del Servei d’Arqueologia de la Diputació de Castelló, Arturo Oliver ha destacat la rellevància del descobriment, especialment de la sala ben conservada Totes les seues parets estaven perfectament conservades, amb els seus lluïts, el paviment, els bancs de treball… i també un forn, que és estrany que haja perdurat tan bé, l’altura de l’habitació tenia uns 20 metres quadrats, i supera els dos metres i mitjà és molt estrany que es conserven així en jaciments d’aquesta època
El regidor de Cultura, Marc Albella, que va visitar el jaciment amb el regidor de Medi ambient, Jordi Moliner, va mostrar les seues intencions de poder realitzar noves excavacions i fins i tot perllongar la passarel·la ja existent perquè puga ser totalment visitable. També va apostar perquè en un futur, quan s’acaben totes les excavacions, es puga crear un espai museístic que mostre totes les troballes.
Per la seua banda, Moliner va demanar civisme a la ciutadania a l’hora de visitar el poblat i va destacar la labor de la seua àrea de govern que ho manté en condicions durant tot l’any.
L’Ajuntament ha col·laborat amb les tasques d’aquesta nova fase de treballs assumint la manutenció i allotjament de l’equip d’arqueòlegs, amb un cost d’uns 6.000-7.000 euros.

Podreu trobar més informació que sortirà durant la setmana al proper 7dies actualitat de Vinaròs.

Article anterior(Avanç) Presentació de l’Escola de Ciclisme i del llibre ‘Historia de la Ronda al Maestrazgo’
Article següentVinaròs comença la campanya per als establiments locals