Inici ALTRES NOTICIES ESPECIAL. Mercat immobiliari en temps de Coronavirus: Maestrat interior i costa

ESPECIAL. Mercat immobiliari en temps de Coronavirus: Maestrat interior i costa

1022

Mercat immobiliari en temps de Coronavirus: Maestrat interior i costa

Uns tems que ens han afectat a tots, i també al mercat immobiliari. Hem volgut preguntar a unes autèntiques professionals com Jenny José Lit i Amparo Pitarch, de l’empresa Estate Vinaròs perquè ens informen del present, passat i futur d’aquest sector al nord de Castelló.

Com és la situació del mercat immobiliari al nord de Castelló, en comparació a com era abans del Coronavirus?
Encara que al principi semblava que la COVID-19 afectaria negativament tots els sectors i -almenys a curt termini, també al mercat immobiliari- la realitat ha sigut que la gent ha continuat buscant habitatges per comprar, tant o més que abans. El fet que estiguéssem a casa durant un mes i mig sense poder sortir ha fet canviar les prioritats de les persones i això s’ha notat en el tipus de béns demandats pels compradors. Des del nostre punt de vista, la crisi no ha afectat pràcticament al sector, almenys a la nostra zona, i els preus s’han mantingut.

..i quin és el perfil del nou client més habitual?
El perfil del nou client és el d’una persona, que ara prioritza el benestar a casa. Aquesta situació ens ha fet adonar que si per qualsevol raó es torna a repetir aquesta situació de confinament, és millor estar a un lloc on sentir-nos molt a gust. El perfil són famílies de mitjana edat que busquen espais oberts, com immobles amb jardins o pisos i apartaments amb balcons i terrasses. També es busquen llocs tranquils i amb poca gent.

Quins són els serveis que més demanda tenen actualment?

La compra d’habitatge i el lloguer a llarg termini, encara que cal dir que a Vinaròs hi ha poca oferta de lloguer de llarga temporada i en canvi hi ha molta oferta de lloguer vacacional, perquè la llei de lloguers urbans actual, en cas d’impagaments, no li posa gens fàcil al propietari poder recuperar el seu habitatge. Davant la possibilitat d’aquest tipus de problemes, els propietaris opten pel lloguer vacacional.

L’alcalde de Forcall Santiago Pérez, va ressaltar la migració de les ciutats cap als pobles a causa de la Covid-19. Ho heu notat en l’àmbit immobiliari? Penseu que és una situació passatgera?
Sí que ho hem notat i especialment després de maig de 2020 quan vam sortir del confinament més fort. La gent buscava cases en pobles petits per comprar i anar a viure allí. També vam notar una revitalització i demanda d’habitatges en llocs com la Urbanització de Panoràmica Golf de Sant Jordi, que és un lloc espaiós i molt tranquil, especialment als mesos d’hivern.Abans de la Covid-19 van pujar molt els lloguers… han continuat pujant?, per què?
Sí, els lloguers han pujat molt bàsicament perquè hi ha poca oferta, poc producte i molta demanda d’aquest tipus de lloguers, especialment, com comentava abans, de lloguer a llarg termini, no tant de lloguer vacacional.Que passa en els pisos propietats dels bancs?

Encara n’hi ha bastants. Ara molts dels pisos dels bancs els han comprat fons d’inversió que els estan venent, s’ha de dir.

S’està reactivant la construcció?

Penso que sí que hi ha una certa reactivació a la nostra zona, per tot el que he comentat abans i també perquè segurament es comença a notar l’efecte de la pròxima millora de la nacional 232 per la part de Morella (per la part de Terol ja s’ha millorat molt). El turisme de segona residència provinent de Saragossa, País Basc o Navarra ara ho tindrà encara més fàcil per arribar a la nostra comarca.

Creus que tornarem a les xifres d’abans del 2008?
Segurament els preus pujaran, però penso que no arribaran als nivells d’abans del 2008. Crec que en aquell moment els preus estaven molt alts -entre altres coses- per la facilitat de finançament que hi havia. Els bancs feien hipoteques amb menys requeriments i amb percentatges més alts. Actualment no hi ha la mateixa facilitat i el preu és un factor important, el nou comprador ho valora i si l’immoble no està en preu, no compra.

Mirant de cara al futur, quines són les perspectives del mercat immobiliari i les poblacions de la costa i l’interior?
Pensem que les perspectives són molt bones a les zones de costa, per tots els turistes que volen gaudir de sol, platja i bon clima durant tot l’any i a les zones d’interior per la tranquil·litat que es respira, per una forma de vida diferent amb menys estrés i valorant molt el benestar.

Moltes gràcies, Jenny i Amparo. Esperem unes bones perspectives per a aquest mercat i la zona del Maestrat i nord de Castelló.

Entrevista originalment publicada al suplement Mediterranejant, de 7dies i la Premsa Comarcal Valenciana.

Article anteriorLos comercios de Peñíscola participan en la feria de Botigues al Carrer
Article següentPeníscola compartirà amb els escolars el llegat de Berlanga i la seua relació amb la ciutat