Inici COMARQUES BAIX MAESTRAT Les I Jornades dels Maquis de la Tinença presenten la seua programació

Les I Jornades dels Maquis de la Tinença presenten la seua programació

711

PROGRAMA JORNADES DEL MAQUIS

PRIMERA JORNADA (Dissabte, 12 de maig de 2018)
09:30 h. Recepció dels participants. Acte solemne d’inauguració de les Jornades.
10:00-11:00 h. La Tinença de Benifassà, espai natural, i maquis, a càrrec de Miquel Ibáñez Mas, director del Parc Natural de la Tinença de Benifassà.
11:00-11:30 h. Descans i cafè.
11:30-12:15 h. Maquis. Els doblement vençuts, a càrrec de Clàudia Ruiz Auladell, periodista.
12:15 h. Activitat guerrillera a la Tinença de Benifassà (de les guerres carlistes a l’AGLA), a càrrec de Josep Sánchez Cervelló, catedràtic d’Història de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
16:30-17:30 h. Trasllat en cotxe i visita al Mas de la Pastora (teuleria) i Mas de Jacinto. (1)
18:00-18:45h. Presentació literària: Tragèdies silenciades, de Raül González Devís, professor de Geografia i Història i membre del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.
18:45-20:00 h. Debat-tertúlia: La repressió franquista a la Tinença de Benifassà durant els anys del maquis i les seus conseqüències socials i econòmiques.
(1) Per a la visita als masos de la Pastora i Jacinto, s’aconsella portar roba i calçat còmode.

 

SEGONA JORNADA (Diumenge, 13 de maig de 2018)
10:00-11:00 h. Del Sector 23 a la matança del Mas del Cabanil. La repressió en la gent de la Pobla de Benifassà, a càrrec de Josep Prades Gavaldà.
11:00-11:45 h Taula redona: La Pastora i el perfil humà dels guerrillers de l’AGLA que varen actuar a la Tinença de Benifassà.
11:45-12:00 h. Descans i cafè.
12:00-13:30 h. Visita guiada als principals escenaris i llocs del nucli urbà de la Pobla de Benifassà estretament lligats a la presencia del maquis: Plaça Major; casa de la família Abella-Gil, propietària del Mas de la Pastora; quarter de la Guàrdia Civil, presó i estació de radiotelegrafia de l’Exèrcit de Terra; cementeri on foren soterrats els tres membres de l’AGLA que moriren al Mas del Cabanil i les tres persones a què es va aplicar la “Ley de Fugas”.
Al cementeri, també tindrà lloc l’acte d’inauguració del monòlit i la placa commemorativa i de record a les persones de la Tinença de Benifassà que patiren la repressió franquista durant els anys que va durar la presència del maquis en esta zona del nord de la província de Castelló.

NOTA: L’Associació de Veïns i Propietaris de la Pobla de Benifassà, com a organitzadora de les Jornades, podrà modificar i/o alterar algun dels actes del programa si així ho creu convenient per a una millor organització.
Lloc: Sala polivalent “La Societat”. C/ Major, 10. 12599 La Pobla de Benifassà (Castelló).
Organitza: Ajuntament de la Pobla de Benifassà i l’Associació de Veïns i Propietaris de la Pobla de Benifassà.

 

Article anteriorEstudiants de la UJI i La Salle s’interessen pel treball de l’Ajuntament en relació amb la discapacitat
Article següent(Benicarló) Tot a punt per a la Festivitat de Sant Gregori