El ple dona llum verda a la sol·licitud per a declarar la Fira de Sant Vicent i dolços tradicionals com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic
L’Ajuntament de Càlig ha aprovat en ple ordinari l’actualització de l’IBI i de la taxa de recollida de les escombraries per a 2025. En el primer cas, l’impost es fixarà en el 0,77, lluny del 0.93 de 2009, a fi que el consistori continue millorant la gestió municipal amb més serveis i inversions que generen activitat econòmica.
L’alcaldessa, Ernestina Borràs, ha destacat que “per al 84% de la població, l’actualització de l’IBI representarà un cost d’entre 30 i 60 euros més a l’any”. “Càlig és un poble que s’ha fet gran i que vol i necessita més recursos públics per a garantir la prestació i el funcionament dels serveis públics”.
La primera edil ha insistit en que, cada any, l’Ajuntament fa un important esforç per a oferir prestacions com el Servei de Promoció de l’Autonomia Personal on s’ha ampliar tres hores més de servei al dia; les Escoles d’Estiu, Pasqua, Nadal i Matineres per a fer un preu més accessible; les subvencions per a les entitats locals o el manteniment de la figura de la Policia Local per garantir la seguretat, sobretot al camp, quan el municipi per la seua població no està obligat. Borràs afegia que “hem de fer front a les retallades en ajudes de la Generalitat per a la contractació de personal, les activitats escolars i les escoletes de conciliació, així com per a la promoció del valencià i l’oferta cultural, fet que ens obliga com a poble a assumir aquesta despesa amb fons propis per a seguir mantenint uns serveis de qualitat”. “La sort és que som un municipi completament sanejat i no hem tingut problemes econòmics per a arribar a tot, però hem pres aquesta decisió des de la responsabilitat i seguint els criteris tècnics per tal de no entrar en un Pla econòmic-financer en un futur”
L’alcaldessa ha destacat que “des l’arribada a l’Alcaldia, ara fa 13 anys, hem rebaixat i bonificat impostos amb la voluntat d’alleugerar les càrregues tributàries als calijons i calijones. Ho vam fer, en especial, coincidint amb la pandèmia de la Covid-19, uns anys en què la prioritat total d’aquest equip de govern va ser protegir les famílies de l’augment de preus i que, malauradament, va vindre de la mà d’una guerra que va disparar els costos dels serveis més essencials de l’Ajuntament”. “Ara que la situació s’ha calmat i la inflació s’ha desinflat”, continua l’alcaldessa, “hem de posar tots de la nostra part perquè l’Ajuntament recupere la seua capacitat econòmica prèvia a la crisi de la pandèmia i porte endavant tots els projectes que han de fer de Càlig un municipi punter comarcal”.
Taxa de la recollida dels residus
Pel que fa a la modificació de la taxa de recollida dels residus, Ernestina Borràs ha explicat que “Càlig, com tots els municipis de la província, està obligada a acatar la normativa europea de residus que obliga, a partir de 2025, a les institucions a cobrar el 100% del cost de recollida, tractament i reciclatge del fem a l’usuari”. “L’Ajuntament, per tant, no pot continuar assumint amb fons propis el pagament de part de la taxa, que ha suposat 36.000 euros en els últims dos anys, ja que a partir d’ara és totalment il·legal, i el cost que ha de pagar el veí ha de pujar per imperatiu europeu molt al nostre pesar”. “És un tema molt complex que no es pot polititzar”.
Fira de Sant Vicent
Durant el ple també es va aprovar presentar la sol·licitud a la Conselleria de Turisme de la Comunitat Valenciana la declaració de la Fira de Sant Vivent i dolços tradicionals com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic.