Inici COMARQUES BAIX MAESTRAT La Torre de Càlig després de la restauració

La Torre de Càlig després de la restauració

903

La Torre de Càlig mostra la seua restauració a 300 veïns i visitants

Els dies 13 i 14 de juliol, l’Ajuntament organitzava diverses visites a la construcció, que data del segle XVIII i ha estat recentment restaurada.

La Torre de Càlig obria per fi, aquest cap de setmana passat, les seues portes a veïns i visitants per donar bona mostra dels darrers treballs de restauració urgent que s’han escomès en els últims mesos. Els més de 300 participants a les visites guiades que s’han celebrat els dies 13 i 14 de juliol a la Torre de Càlig han pogut comprovar de primera mà com han quedat les diferents estàncies sobre les quals s’ha treballat, comparant l’abans i els després del conjunt històric-artístic a través de les explicacions detallades dels guies.

Ernestina Borràs, alcaldessa de Càlig, apuntava que “després d’anys en què els diferents equips de govern han anat fent diversos treballs de rehabilitació, ara hem aconseguit donar una forta espenta a la restauració de la Torre”, uns treballs que s’han pressupostat en 125.000 euros i que han estat finançats a través de Fons FEDER, de la Diputació de Castelló, de la Generalitat Valenciana i fons propis.

Tal i com s’assenyalava durant les visites, la reforma ha tret a la llum diversos dibuixos i murals amagats sota mans de pintura, que de moment no tenen una interpretació tècnica sobre el seu significat, però que donen peu a lectures diverses que s’emmarquen en la història i la cultura calijones. Esbossos de representacions del que pareix el paratge del Socors, un viacrucis, vaixells… Moltes són les sorpreses amb què es van trobar els tècnics encarregats de la reforma, però les més notables han estat, tal i com van comprovar els assistents a les visites, la il·lustració d’un sol i un mural que representa la Torre amb el pont que existia adjacent a la construcció.

L’equip de govern, apuntava Borràs, està decidit ara a reconstruir el pont ja que “hem vist que té una base històrica”, ja que la troballa que documenta la seua situació ha donat impuls als treballs de presentació d’un projecte que consistirà en la reconstrucció del pont que caracteritzava la Torre de Càlig, que la comunicava amb l’edifici del Jutjat i que va ser enderrocat fa anys.

Els treballs de rehabilitació urgent de la Torre han consistit en la neteja del sòl de la presó i treballs de recerca de la paret original de l’edifici del jutjat, en la primera planta, mentre que a  la segona planta de la Torre veien la llum les pintures i gravats amagats durant anys. L’equip de govern també ha anunciat que ja treballa per enllestir un museu que convertirà la Torre en centre neuràlgic de l’activitat cultural i etnològica a la població.

Galeria de fotos de Julián Zaragozà