Inici PREMSA VALENCIANA La restauració de la capella de s. Victòria a punt de concloure

La restauració de la capella de s. Victòria a punt de concloure

353

Es recuperen pintures interiors del segle XIX i es troba un mural dedicat a l’ensenyament de l’any 1830

Es podrien trobar arquitectures fingides en cases veïnes a la capella

Dilluns 9 de desembre, Guillem Alsina, alcalde de Vinaròs, José Chaler, regidor d’Urbanisme i Anna Fibla, cultura, van realitzar una visita a les obres de rehabilitació que estan a punt de finalitzar a la capella de Santa Victòria, on es van trobar amb els arquitectes.

 

La novetat ha sigut el descobriment durant la restauració de la façana d’arquitectures fingides, al que va ser Museu Municipal. Segons els experts, aquestes corresponen al segle XVIII, i fetes uns 20 anys després de la construcció de la capella. Segons va explicar l’arquitecte Isaac Puchal, la realització coincideix amb l’època que els descendents dels pintors italians que van embellir L’Escorial mentre passaven per la costa mediterrània realitzaven pintures d’aquest estil per a costejar-se el viatge de tornada. L’alcalde va manifestar la intenció de l’ajuntament d’aconseguir fer proves en recerca d’altres arquitectures fingides a les façanes de les habitatges del costat.

Un altre descobriment molt important ha sigut el d’un mural d’autor desconegut molt ben conservat a l’interior, que podria datar segons els tècnics de l’any 1830 i que podria ser utilitzat per a l’ensenyament.

La resta de treball de restauració, l’arquitecte Puchal va explicar que s’ha millorat la coberta per a evitar la deterioració de les pintures de les cúpules, el sanejament de l’interior de la capella i la restauració de les pintures que són de principis del segle XIX -d’un deixeble del morellà Joaquín Oliet- a més d’altres tasques de manteniment de l’edifici per a eliminar completament les filtracions d’aigua i les humitats. També s’ha procedit a retirar aquells elements que no són propis de l’edifici, com el paviment de fusta i el cablejat obsolet. “Estem molt satisfets del resultat de les obres”, va indicar, explicant que falta ara la instal·lació del paviment amb la fabricació a mà d’un sòl especial d’uns 14 metres quadrats per a una de les capelles interiors.

El projecte de rehabilitació de la capella de Santa Victòria té un pressupost de 208.696 euros, sent cofinançat per la Generalitat, a través dels fons FEDER amb la quantitat de 86.000 euros, la Diputació amb 4.311 euros, mentre que l’Ajuntament aporta 118.146 euros de recursos propis. S’espera que el projecte s’acabe en dos mesos i que puga ser visitada pels ciutadans i a més utilitzada per a fer exposicions i altres usos.

Fotos: Julián Zaragozà /Paco Castell

Article anteriorDelta de l’Ebre als últims dies de la tardor
Article següentAnimació infantil nadalenca a Vinaròs