Inici COMARQUES La Diputació sol·licita l’autorització per al tractament aeri contra els mosquits després...

La Diputació sol·licita l’autorització per al tractament aeri contra els mosquits després de les últimes fortes pluges registrades

555

La institució provincial demana autorització aèria per a actuar de manera urgent al Prat de Cabanes-Torreblanca i en la marjalería de Peníscola donada la seua inaccessibilitat a tota l’àrea inundada i l’elevada presència de larve

La Diputació Provincial de Castelló ha sol·licitat a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública l’autorització per a la realització de tractament aeri contra mosquits al Prat de Cabanes-Torreblanca i en la marjalería de Peníscola.

En les revisions realitzades després de les fortes precipitacions ocasionades per la DANA que va assotar la província el passat cap de setmana, s’ha observat una major acumulació d’aigua en la zona nord de la província, concretament a l’entorn del Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca i en la marjalería de Peníscola, presentant en aquests espais naturals la dificultat d’accés per mitjans terrestres a les grans masses d’aigua generades.

Donada la seua inaccessibilitat a tota l’àrea inundada i l’elevada presència de larves, la Diputació Provincial de Castelló ha sol·licitat l’autorització aèria per a actuar de manera urgent amb la finalitat de detindre el desenvolupament larvari i evitar molèsties a la població. La sol·licitud s’ha realitzat ja que es compleixen amb les condicions tècniques per a poder aplicar els tractaments aeris contra els mosquits. En aquest sentit, la petició a la Conselleria es tramita per l’existència de superfícies d’aigua estancada superior a 0,5 hectàrees a les quals resulta molt difícil accedir de manera terrestre, donant-se la circumstància afegida que s’ha observat l’existència d’una important quantitat de larves que cal eliminar per a evitar la seua eclosió.

Cal tindre en compte que els tractaments aeris, que només ataquen a les larves, únicament poden realitzar-se baix determinades condicions i amb l’autorització prèvia de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

A més, els experts recorden que els tractaments més efectius són els terrestres, ja que actuen sobre larves i individus adults.

En aquest sentit, des de la Diputació de Castelló s’estan intensificant durant aquesta setmana actuacions en tots els municipis litorals per a controlar l’eclosió de mosquits de marjal a tenor de les pluges esdevingudes aquest cap de setmana. Exceptuant el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca i en la marjalería de Peníscola, en la resta dels municipis litorals l’acumulació d’aigua ha sigut menor, permetent la pràctica totalitat d’accés per a la realització de tractaments terrestres. Així, des de la institució provincial s’han reforçat les labors d’inspecció i tractament terrestre, prioritzant els tractaments larvicides biològics amb l’ús de Bacillus thuringiensis, bacteri que únicament afecten les larves de mosquit i de mosca negra, sense causar cap problema a la resta d’organismes.

La previsió per a aquesta setmana i les pròximes serà el reforç dels tractaments via terrestre de tota la franja litoral de la província, mantenint la vigilància en les zones inundables davant possibles precipitacions típiques d’aquesta època.

Finalment, els responsables del Pla Provincial contra els Mosquits demanen que els ajuntaments esbrossen les àrees en les quals s’acumula la vegetació per a facilitar l’entrada dels equips terrestres. A més, apel·len a la col·laboració ciutadana per a evitar la permanència d’aigua estancada en terrenys, tests, recipients o piscines sense tractar.