Inici COMARQUES La Diputació presenta el Pla Resol per a millorar l’eficiència energètica i...

La Diputació presenta el Pla Resol per a millorar l’eficiència energètica i la sostenibilitat dels municipis petits

194

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, presenta el programa que inclou tres eixos d’actuació amb l’objectiu de reduir la despesa energètica i que els municipis tinguen més diners disponibles per a invertir en serveis i millores per als seus veïns

EL Govern Provincial ha presentat el Pla Resol, una iniciativa pionera perquè els pobles xicotets tinguen més recursos econòmics gràcies a l’eficiència energètica i la sostenibilitat.

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha presentat el programa que inclou tres eixos d’actuació amb l’objectiu de reduir la despesa energètica i que els municipis tinguen més diners disponibles per a invertir en serveis i millores per als seus veïns. “És un pla ambiciós que marcarà una fita important en aquest camí cap a una província més eficient i sostenible i amb millors recursos”, ha indicat Marta Barrachina.

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, qui ha estat acompanyada pel vicepresident de l’àrea de Bon Govern, Héctor Folgado, i el diputat de Transició Energètica, José María Andrés, ha explicat que “des de la Diputació de Castelló no pensem només en els pròxims quatre anys, sinó que treballem amb la finalitat de deixar en el nostre territori un llegat d’eficiència i equilibri, busquem una província més eficient, sostenible i equitativa” ha ressaltat Marta Barrachina.

Tres grans eixos d’actuació

La Diputació Resol compta amb tres grans eixos d’actuació. El primer d’ells és un pla de transició energètica que consistirà en la instal·lació de fonts d’energia d’autoconsum. “El pla provincial de cooperació per a la transició energètica té com a objectiu promoure fonts d’energia renovable, especialment l’autoconsum, en les dependències municipals”, ha informat la presidenta provincial.

En aquest sentit, el compromís de la Diputació consistirà en l’elaboració dels projectes, estudis i execució de les instal·lacions encomanades pels municipis amb l’objectiu de cobrir la demanda energètica a través de fonts renovables. “Les instal·lacions de generació neta no sols suposaran una reducció de l’impacte mediambiental del municipi i la seua sostenibilitat, sinó que constituiran un important estalvi en els comptes de la hisenda local”, ha subratllat Marta Barrachina.

En xifres, el pla de transició energètica beneficiarà en el primer any de la seua implantació, és a dir en el pròxim exercici 2024, a un total de 57 municipis de menys de 1.000 habitants i comptarà amb una inversió de 946.000 euros. “Tan sols en el primer any d’execució del pla es col·locaran un total de 161 instal·lacions amb les quals s’aconseguirà un estalvi del 30% en la factura de llum de cada ajuntament. I aquest estalvi redundarà en benestar per als veïns, ja que els ajuntaments podran destinar-ho a altres inversions en benefici dels seus ciutadans”, ha incidit la presidenta de la Diputació.

Una altra part crucial del programa és la contractació centralitzada del subministrament elèctric. Davant la volatilitat dels preus de l’energia i l’escalada de la despesa a la qual s’enfronten els ajuntaments, la Diputació de Castelló ofereix la contractació centralitzada d’energia sostenible per als municipis. “Aquest pla permetrà estalvis significatius per als municipis ja que tindran accés a un contracte més eficient amb el preu indexat, a diferència del contracte anterior que va suposar un greu problema sobretot per als pobles més xicotets”, ha explicat la màxima representant de la institució provincial. Per al pròxim exercici s’han adherit 113 municipis de la província.

Finalment, el tercer eix del pla fa referència al servei de gestió d’enllumenat públic municipal. Aquest servei integra tecnologia de telegestió Smartvillages i permet una gestió eficient d’enllumenat públic. La proposta conjumina i coordina els serveis d’assessorament i assistència tècnica ja prestats per aquesta institució als municipis, d’una forma estructurada i integral.

En l’actualitat, són diversos municipis els que han encomanat la seua gestió a la Diputació, “que actuem perquè siguen energèticament eficients. La Diputació Resol executarà en la pròxima anualitat aquesta part del pla en els municipis d’Aín, Alcudia de Veo, Algimia, Espadilla, Gaibiel, La Mata, Matet, Torrechiva i Vistabella, i que sumaran una inversió de 682.000 euros”, ha informat la presidenta Marta Barrachina.

Íntegrament, Diputació Resol naix amb un pressupost inicial de 6 milions d’euros per a la present legislatura i conjumina accions concretes d’eficiència energètica i sostenibilitat en els municipis que beneficien a tots els ciutadans perquè, com ha exposat la presidenta, Marta Barrachina, “junts emprenem el camí cap a un futur més brillant, sostenible i eficient”.