En la campanya han participat 157 establiments de Benicarló, entre el sector hostaler, supermercats, col·legis, carnisseries o fruiteries. Els primers resultats són molt positius i a finals de novembre s’ampliarà la xifra d’establiments participants.
En només un mes, la campanya «Per reciclar l’orgànica, comptem amb tu!» per a implantar la recollida selectiva de matèria orgànica entre els principals productors de matèria orgànica del municipi ha recollit 28.796 quilos. Una xifra que mostra l’alt nivell d’acceptació que ha tingut la campanya i de la qual són són responsables els 157 locals que van voler participar des de la primera fase de la campanya, que va es va posar en marxa el passat 9 d’octubre.
Les primeres valoracions de la campanya són molt positives i el regidor de Medi Ambient, Ximo Bueno, ha destacat «l’elevat grau d’involucració i participació dels titulars dels establiments, tant dels grans productors com dels menuts». Bueno ha reconegut que «les quantitats recollides han estat molt superiors a les previstes» i ha anunciat que «a finals de novembre començarà la segona fase de la campanya, en la qual s’incorporaran la resta d’establiments inventariats».
Amb la campanya no només s’intenta conscienciar sobre la importància de la recollida selectiva de la matèria orgànica, sinó que també ha servit per a impulsar la producció de compost de qualitat procedent de matèria orgànica.
Molts beneficis amb un sol gest
El funcionament de la campanya és senzill. Els propietaris dels locals participants es comprometen a introduir en els contenidors les restes orgàniques generades durant el dia en un dels 182 contenidors d’entre 10 a 800 litres de capacitat que l’Ajuntament ha repartit entre els establiments. Una vegada el local ha tancat les portes, els responsables han de traure el contenidor al carrer per tal que els serveis de recollida el puguen buidar.
En concret, aquesta campanya s’ha dirigit en un principi al sector hostaler, bars, restaurants hotels i cafeteries, però finalment també s’hi han afegit supermercats, col·legis, fruiteries, fleques, pescateries, carnisseries i locals de venda de menjar per a emportar.
Els locals participants han rebut tota la informació necessària per a conéixer els principals beneficis de participar en la campanya, com ara la conversió de residus orgànics en recursos per a l’agricultura i jardineria, la reducció de males olors i lixiviats, la generació de nous llocs de treball en el sector mediambiental o la reducció de gasos nocius per al medi ambient.
Així també, els establiments que hi participen, poden entrar en un programa de bonificació fiscal i ajuden a complir amb els objectius de la normativa europea per al 2020.