P: Regidora, fallera, professora… ja hem perdo!!!, parla’ns de tu mateixa
Ja sabeu que no pare mai quieta! Soc molt polifacètica i si hi ha una cosa que em caracteritza és que sempre penso en els demés i així vaig acabar quasi 15 anys a protecció civil, profe d’extraescolars, directora coral a Vinaròs, cantant a musicals, a cors i fins i tot de regidora a Benicarló, una etapa prou dura però alhora molt satisfactòria per tot el que vaig fer i aconseguir per a la gent del meu poble.
Ara soc creadora de contingut, streamer i divulgadora de videojocs. Cosa que sempre m’ha agradat des de xicoteta i vaig tocar una Sega MegaDrive per primera vegada. Però també tinc la meua part laboral: soc funcionaria, tècnica superior d’administració i finances i fa uns anys que estudio la carrera de ciències polítiques i de l’administració. He de dir que també m’he format en mil coses!!! Sempre m’agrada descobrir més i continuar aprenent i formant-me.
P: Per que et vas decidir a fer streaming… i a més en valencià?
M’agrada molt comunicar i xarrar i volia que la gent vegés els videojocs com jo els veig i vaig triar fer-ho en valencià principalment perquè és la meua llengua, no de sempre però.
Soc benicarlanda de naixement però filla d’andalusos cosa que feia més complicat créixer parlant valencià. Però als 15 anys vaig descobrir, gràcies a la meua professora Olga, la poesia de Vicent Andrés Estellés i la literatura valenciana i vaig enamorar-me.
Això va influenciar en el fet de ser creadora en valencià on tampoc és que en aquell moment hi hagueren molts i menys al món dels videojocs.
P: Un mitjà en valencià sacrifica audiència per guanyar un caliu ‘de la terreta’ -ho sabem per experiència pròpia-; hi ha alguna ajuda o suport per fer contingut digital en valencià?
Sí, no vaig a negar que utilitzar la llengua del nostre territori té un efecte negatiu pels prejudicis que es tenen sobre ella i per, literalment, anar en contra de la nostra cultura i identitat com a valencianes. Ara però, malauradament, estem en una època complicada per a la llengua.
És utilitzada com una arma i ferramenta política i això fa que depèn de qui governa, sigue menyspreada i per tant “exiliada” de les institucions que son les que l’haurien de defensar, blindar i fer créixer. Ara però continua sent una llengua de segona i no serà perquè no la parlem!!! I per tant, costa molt més que hi hagin ajudes i suports per preservar-la i fomentar-la si no ve d’entitats i associacions… No com a Catalunya que per exemple hi ha ajudes de tot tipus per al foment de la llengua, especialment en l’àmbit digital i de l’audiovisual.
P: Com compagines la teua vida personal i laboral amb l streaming?
És complicat, no ho vaig a negar.
Surto de treballar, dino, m’organitze i després… comencem amb la segona part. Que pareix que no però planificar, posar-se al dia, preparar guions… és com un segon treball. Així que em pose horaris i blinde certes hores per poder descansar i compaginar amb la vida personal i familiar. També està el tema d’assistir a esdeveniments però això és pacte amb la família haha.
P: El streaming dona avui en dia per a viure?
Als que ho fem en valencià, no. No vaig a negar que ha hagut mesos que per diverses circumstàncies no he pogut treballar de la meua professió i he pogut viure de la creació però era més dels bolos, entrevistes, col·laboracions… Ara mateixa hi ha molta competència en el món dels videojocs i has de destacar i treballar moltíssim la teua imatge i marca per poder arribar a viure exclusivament del streaming.
P: Quin es el contingut que li agrada més a la gent?
El consum de contingut ho marquen les tendències i les xarxes de moda. Ara, per exemple, TIKTOK és la plataforma que marca el contingut que li diem “mainstream”. I per ara son els balls o els “lifestyle” (el dia a dia de la gent, moda, maquillatge…).
Jo com a creadora he de saber adaptar el meu contingut de videojocs a les diferents xarxes per poder ser “captada” per l’algoritme de les mateixes i és una tasca molt complicada.
P: Ara ens anem al tema més personal: et volem conèixer com a gamer. Nintendo switch, xbox, quina és la teua plataforma de jocs favorita?
Aquesta pregunta és pitjor que triar la píndola de Matrix!
Jugo a tot. Soc PCera de “naixement”, tinc les noves generacions de Switch, Xbox i PlayStation, peeeeerò… sempre XBOX. A nivell de serveis, accessibilitat i catàleg, és el més complert i el que millor s’adapta a les meues necessitats com a creadora. Això no vol dir que no gaudeixi dels exclusius de PlayStation com God of War, Uncharted, Astrobot…
P: Has participat últimament en algun esdeveniment relacionat en videojocs a Benicarló o al Maestrat? t’agradaria participar en algun o fer xerrades per la nostra zona?
Malauradament de videojocs poc hem vist a Benicarló i per la zona també fins que fa vora els 8 anys va nàixer el Gamesis a Vinaròs amb Hugo Romero.
M’agradaria poder portar tot aquest món al meu poble ja no només pel simple fet de ser videojocs si no perquè hi ha molt més a la indústria: tecnologia, màrqueting, disseny, formació, oportunitats laborals… fins i tot a les aules amb la gamificació. La gran majoria de persones no coneixen aquest món i després si parlem de la creació… fora de ma casa he fet tallers i formació de streaming, podcast… adaptat a empreses, associacions… espere algun dia poder fer-ho a la nostra zona com sí ho he pogut fer per la resta dels territoris catalanoparlants.
P: Ens vam conèixer al GAMESIS, i t’invitem a tornar a la propera edició del 19 a 20 d’octubre, podràs vindre?
Ho tinc apuntadíssim a l’agenda!
vaig tenir el plaer de participar com a ponent un any i després vaig anar un parell d’anys com a jugadora. Tinc ganes de saber que ens porten en aquesta edició.
P: El mmorpg clàssic que va aglutinar a molts amics i comunitats… has tornat a jugar al WoW?
La veritat és que sí. Enguany, World of Warcraft, ha complit 20 anys i com a jugadora des del primer dia no m’ho podia perdre. Així que amb l’edició especial d’aniversari que van presentar amb la recent eixida de l’expansió “The War Within” vaig fer cap de nou als mons d’Azeroth i companyia. Però ja no jugo de manera professional com sí ho feia anys enrere.
P:Com és que, encara la competència, twitch continua sent líder? ningú pareix que el pot tombar, com creus que és possible?
Crec que ara això ha començat a canviar. Ni els grans tenen els mateixos números que anys anteriors. Pensa que twitch va començar com un canal on penjàvem clips de partides i tal i que ha acabat sent una plataforma de milions de canals i directes ja de tot tipus i no només de gaming… Van portar grans noms de YouTube creant una gran crisi a la plataforma roja però ara les coses han començat a canviar de nou. Tot i així el consum de Twitch és molt gran i encara li queda corda “pa rato”.
P: Algun tema actual dels videojocs que vulgues anomenar?
Hi ha diversos temes que crec que es tracten poc però el gran número de videojocs en valencià dels que podem gaudir ara, han tingut un creixement exponencial perquè hi ha consum, sempre clar si hi ha producte.
I per altra banda els tancaments i acomiadaments d’estudis de videojocs que la societat en general no li pren valorar però estem parlant d’una industria que mou i genera milers de milions d’euros i és clau en l’economia del país.
P: Per últim, últimament hi ha molta polèmica en aquest tema: creus que els jocs han d’aportar un missatge polític o social?
És un tema complicat però viure és fer política. Cada opinió, acció, decisions… forma part de la definició del terme. Som part de la pressa de decisions, de les accions i de tot el que repercuteix en la societat. I els videojocs no deixen de ser, en gran mesura, una creació cultural, audiovisual i tecnològica que parteixen d’una idea o tema real del dia a dia.
Així què que un producte d’aquestes característiques reflexe una realitat per a conscienciar… hauria d’estar ben vist però malauradament les bones intencions i accions es desvirtuen perquè estem en un món on els interessos personals, ideològics i econòmics van per sobre de lo social i de lo que realment importa.
Per tant un missatge polític pur i dur resultaria pretensiós per les diferents vessant ideològiques però pel que respecta a lo social els videojocs també son una eina integradora i seria més natural poder encaixar-lo en aquest àmbit.
Simmer Valenciana
Susana Pérez i Alonso
Comunicadora, creadora i Streamer de videojocs.
www.simmervalenciana.cat