Inici BENICARLÓ (Entrevista) Paula Maluenda, Reina de festes i Pedro Manchón, Regidor de festes...

(Entrevista) Paula Maluenda, Reina de festes i Pedro Manchón, Regidor de festes de Benicarló (avanç)

321

Text: 7dies / Fotos: J. Maestro

Paula Maluenda, Reina de Festes 2021, ha tingut l’amabilitat de dedicar-nos uns minuts abans de la presentació del programa de festes.

-Ser Reina de les festes és un somni complit per a tu des que vas formar part de la cort d’honor fa deu anys. Què sents ara que per fi has aconseguit aquesta bonica il·lusió? Canvia en alguna cosa que siguen unes festes diferents a causa de la pandèmia?

Quan vaig acabar de formar part de la cort d’honor l’any 2011, tenia clar que volia repetir l’experiència quan fóra major. Ara que ha arribat el moment, encara no m’ho crec, ser reina de les festes és un somni que estic complint i requereix molta responsabilitat i dedicació. Em sent emocionada de poder representar al poble que m’ha vist créixer i amb moltes ganes de començar la setmana de festes.
Aquest any diferent i complicat, marcat per la covid-19, no ha fet que canviara la meua il·lusió, ja que és moment de tindre prudència i de mantenir una actitud positiva davant d’aquesta situació.

-Estàs estudiant el grau en Mestra d’Educació Infantil, així que imagino que viuràs amb especial il·lusió el tracte amb les dames i cavallers infantils. Com ha canviat aquesta experiència des que tu mateixa vas formar part de la cort d’honor infantil?

Ara em toca cuidar a les dametes i cavallers com en el seu moment les meues dames van cuidar de mi. Espero amb molta il·lusió la setmana de festes, en gran part, per viure aquesta experiència amb ells. És un grup nombrós, però junt amb la dama Maria, hem fet molta unió, són nens molt carinyosos.
Ells sempre seran els meus xiquets i faré tot el possible perquè gaudisquen tant com jo ho vaig fer anys enrere. Desitjo que tinguen un bon record de les festes.

-Quant a la programació quins són els actes que esperes amb major il·lusió?

(Continua a la revista 7dies)

Mentre encara s’ultimen els preparatius per a les festes patronals, el regidor de festes, Pedro Manchón, ens ha concedit aquesta breu entrevista sobre unes festes que seran, sens dubte, diferents a les habituals.

-Crec que m’entendrà vosté quan li confesso que mai haguera volgut que la primera pregunta d’aquesta entrevista fóra similar a la que li vaig proposar l’any passat, però les circumstàncies s’imposen al meu desig: com es plantegen aquestes festes, les segones que celebrem en el terrible context de la pandèmia?

Ens hauria agradat trobar-nos en un context molt més favorable. No obstant, el passat any va ser tan difícil que opino sincerament que la Comissió de Festes, gràcies als resultats, ens vam sentir com a grup reforçats. Les Festes de 2020 arrossegaven molts més escèptics i reaccionaris, però vam demostrar que era possible viure una setmana especial, amb la nostra gent i gaudint dels nostres artistes, els de casa nostra. Va hi haure contades protestes al nostre atreviment, però puc garantir que les mostres de gratitud de molts veïns que emocionalment necessitaven la programació que els vam donar, va guanyar per aclaparadora majoria. Sempre recordarem les Festes de 2020, i d’aquell esperit s’han vestit les d’enguany. Les encetarem amb la il·lusió d’haver ambicionat un poc més, i amb l’esperança d’anar caminant a poc a poc albirant un futur encara millor, per a tot. També per a les nostres Festes Patronals. Sóc afortunat de treballar amb un grup de gent que comparteix criteri, i els meus companys, d’una manera discreta, piquen pedra per assolir els reptes que ens marquem.

 

-Un dels punts forts d’aquestes festes és l’aposta pel talent local en la programació. Suposo que no es tracta solament d’una decisió propiciada per la pandèmia sinó que podria tindre continuïtat en el futur.

Pot ser alguns podien pensar que l’aposta pel potencial artístic que tenim a Benicarló era circumstancial, de forçada necessitat per les dificultats de la pandèmia. Però vam ser molt clars quan vam destacar en repetides ocasions que la fórmula arribava per a quedar-se. Considerem que el talent de casa no és contradictori amb portar altres espectacles d’alt nivell que es puguen complementar. Teixir una programació híbrida crec que haurà de ser el camí. No podem abandonar eixa cota de músics i artistes benicarlandos que són garantia de nivell i també de generositat. I ho dic perquè sabem que ho donen tot per deixar la nostra gent satisfeta. Em sento orgullós del seu talent, i agraït per com ells ambicionen regalar-lo al seu poble.

-Quant a altres aspectes de la programació, seran unes festes de contrastos: D’una banda la tradició d’actes religiosos així com els actes taurins i per un altre la compra digital d’entrades, les gimcanes amb codis QR, el pagament amb targeta de crèdit… estem en un període de transició quant als esdeveniments que conformen el calendari social? Com s’afronten aquests canvis?

Les festes tradicionals, i les Patronals ho són, tenen un matís intens de la graella que les caracteritzen i que al llarg dels anys les han fet singulars. Benicarló té un repertori d’activitats que reflecteixen l’afirmació. Moltes d’ells no s’han pogut encara recuperar enguany, però d’altres ja vam saber reciclar el passat any, com és el cas del Fanalets de meló de moro. Per a que les Festes Patronals ho siguen amb totes les lletres, no poden faltar un bon recull de les cites que han escrit incomptables edicions de la nostra història festiva. D’altra banda, i pel que fa a la venda d’entrades, no deixa de ser simbòlica (1€ per entrada/persona) i no respon a cap interès recaptatori. Per qüestions de seguretat pretenem dur un control dels aforaments per als diferents espectacles. La venda telemàtica que ja vam posar per primera vegada en pràctica amb motiu de la Nit en vetla està funcionant molt bé. Cal saber quan cal vestir-se de tradició i quan no perdre el tren dels nous temps.

-Acabo com hem començat, repetint l’última pregunta de l’any passat: Com valora les diferents opinions sobre la conveniència de celebrar actes de festes en l’actual situació sanitària?

 

 

Us oferim aquest avanç, si voleu gaudir de l’entrevista sencera, la trobareu al 7dies actualitat de Benicarló, al vostre quiosc!

Article anteriorEn construcció la passarel·la al riu Sénia, per unir el Baix Maestrat i Montsià
Article següentL’ocupació hotelera a Benicarló arriba al 77,5% durant els mesos de juny i juliol i recupera xifres prepandèmia