Inici BENICARLÓ Entrevista amb Beatrice Lehmann, directora de l’EOI del Maestrat

Entrevista amb Beatrice Lehmann, directora de l’EOI del Maestrat

1016

“Estem en una zona turística i tindre nocions d’altres idiomes és una porta cap a noves oportunitats”

Per Alesia Martínez | Vinaròs

L’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) del Maestrat torna a les classes després de l’estiu i per això hem volgut parlar amb la seua directora, Beatrice Lehmann. En aquesta entrevista per al 7Dies Vinaròs ens explica quin és el projecte de l’Escola, la seua oferta formativa i les novetats i propòsits per a aquest nou curs. Per cert, ¡aprofiteu que encara hi ha places disponibles per als diferents nivells!

Beatrice, en quin context sorgeix l’EOI del Maestrat?
L’EOI a Vinaròs feia anys que funcionava com una secció de la de Castelló. Això implicava que tots els tràmits administratius i els examen de les certificacions es tenien que fer en eixa seu i, per tant, l’alumnat tenia que desplaçar-se. Al curs 2018/19 ja va començar l’EOI del Maestat com una escola independent i ara ja es pot fer tot des d’aquí. És més, moltes gestions ja es fan de manera telemàtica. A Vinaròs tenim els despatxos i la seu; compartim edifici amb l’institut Leopoldo Querol. A més tenim la secció de Benicarló i la de Morella, on també s’imparteixen algunes classes.

   

Com es presenta el nou curs 2022/23?
En aquests moments encara estem en període de matriculació per a vacants. A principis de l’estiu (juny – juliol) va ser la primera fase d’inscripcions per als cursos. Després, al setembre, va ser la segona per a qui estava pendent de la nota de l’examen de recuperació. Ara seguim oferint les places que queden disponibles per a tothom que vulgui estudiar amb nosaltres. Això sí, el procés de matriculació canvia, perquè ja no és telemàtic. Han de demanar cita prèvia a través del nostre web, però després han de passar per mostrador. És a dir, vindre al despatx per a fer la inscripció, veure quin és el nivell que tenen de l’idioma i si hi ha places en eixe grup per a poder fer el pagament de les taxes. A dia d’avui encara hi ha places i és un bon moment per a apuntar-se. L’última oportunitat per a fer-ho serà el 30 de novembre, però clar, qui s’incorpori llavors portarà moltes setmanes de retràs.

Hi ha encara moltes places disponibles?
Ens queden places per a tots els nivells. En els últims anys hi ha hagut una important davallada de demanda a les EOI, ja no sols a la Comunitat Valenciana, sinó a Espanya en general. Molta gent s’ha tret el B1 i el B2, i ara comença a vindre un poc el boom del C1. Però encara hi ha moltes persones per a formar-se en els nivells més bàsics. A Vinaròs estem en una zona demogràficament baixa i la realitat és que ens falta alumnat. Mira que fem publicitat pels diaris, xarxes socials, bustiada als pobles de la contornada… per totes bandes. Al final, el que funciona prou bé és el boca a boca. També hi ha que tindre en compte que, durant la pandèmia, tindre que fer classe amb mascareta i altres mesures de seguretat va fer que la tornada a les aules fora més complicada.

És possible que degut a la pandèmia l’alumnat busqui més opcions de formació en línia? Oferiu aquesta modalitat a l’EOI?
Nosaltres no tenim en aquest moments cursos en línia, però sí que és cert que la gent cada vegada ho demana més. Ens hem acostumat a treballar de manera telemàtica, a fer cursos per Internet i haver de desplaçar-te per anar a classe costa. Però, el que també hem de tindre present és que per a una feina o un estudi en línia exitós has de ser molt constant i tindre molta voluntat. Amb la modalitat presencial, només amb el simple fet d’anar a classe, ja absorbeixes molt i et permet socialitzar d’un altra manera amb els companys.

Quin és el perfil d’alumnat més habitual que teniu?
Majoritàriament hi ha xiques, interessades en millorar el seu nivell d’idiomes. Hi ha alumnes de totes les edats, des dels 16 anys fins a jubilats que venen ja no tant per la titulació sinó per a poder viatjar i entendre’s millor. O simplement estudiants que volen socialitzar amb altres persones amb un interès en comú, ja que, a més de les classes, fem molta pinya entre nosaltres. Organitzem excursions, viatges, activitats a l’aula amb diferents grups. La idea és també passar-ho bé i divertir-nos.

Quines diries que són les principals avantatges d’estudiar en l’EOI?
Diria que oferim una formació en idiomes pública i de qualitat, amb professorat altament qualificat. També donem l’opció de treure’s certificats reconeguts tant nacional com internacionalment, i això és molt interessant per a que la gent que es presenta a una oposició obtingui més punts. D’altra banda, les nostres classes són molt dinàmiques, amb una metodologia 100% comunicativa on es potencia molt l’expressió oral. En quant als preus, estan molt bé perquè un curs normal costa 90 euros per any, amb 4 hores de classe setmanals. Sí que la primera vegada hi ha que abonar 25 euros per a l’apertura de l’expedient, però solament es paga una vegada a la vida. Apart, ara, hi ha ajudes per a la reducció de taxes que fan que encara sigui més econòmic estudiar en una EOI.

Ens podries parlar dels cursos i dels horaris que teniu disponibles?
Sí, al web de l’EOI els interessats trobaran tota la informació detallada, però tenim cursos d’anglès, francès i alemany en diferents nivells. Les classes poden ser dilluns i dimecres, o dimarts i dijous en horari de vesprada de 16:30 a 18:30 hores o de 18:30 a 20:30 hores. També tenim dos cursos d’anglès B1 al matí, ja que hi ha gent que estudia o treballa per les tardes i vam voler respondre a eixa demanda d’horari que ha tingut molt bona acollida.
També hi ha gent que simplement vol refrescar coneixements, sense tindre que preparar un examen, i per això oferim també un curs de destreses orals. Hi ha alumnes que ho aprofiten com a reforç del curs normal. Si et vols treure un certificat pots fer l’examen per lliure o, si et matricules a un curs, automàticament ja pagues els drets d’examen. El preu és pràcticament el mateix, per lo tant val la pena la segona opció. Per a examinar-se hi ha una convocatòria al juny i un altra al setembre.

Quines novetats destacaries enguany?
Amb la pandèmia hem estat aquests últims anys a l’expectativa de veure com evolucionaria cada curs, llavors hem anat més sobre la marxa. Ara que sembla que la situació ha millorat, la nostra intenció és reprendre les activitats extraescolars a l’aula i les excursions i els viatges. El curs de 2018/19 vam anar a Londres durant 3 dies i teníem prevista una sortida a Irlanda, que ja no vam poder fer. Esperem que aquest curs sí la puguem dur a terme.

Per últim, com veus el projecte de l’EOI del Maestrat a mig i llarg termini?
Estem en una zona molt turística i crec que és essencial que tinguem nocions d’ idiomes. Oferim cursos molt assequibles, per a tot tipus de públic i impartim els continguts de forma amena, amb molta pràctica i donant accés a certificacions. Llavors, crec que és una oportunitat molt bona per a la gent que vol seguir formant-se. Mai és tard i tindre un cervell actiu és clau. Per tant, crec que l’EOI del Maestrat és un projecte a potenciar. A nivell operatiu el fet d’haver de compartir un edifici fa que no sempre disposes de tot el que voldries, així que esperaria que l’Ajuntament de Vinaròs es plantegés buscar en un futur, no molt llunyà, unes instal·lacions més adients. Per ara, encara no hi ha res concretat.

WEB: https://portal.edu.gva.es/eoimaestrat/