Inici BENICARLÓ El Consell impulsa 39 projectes d’investigació sobre l’aqüicultura, el monitoratge del medi...

El Consell impulsa 39 projectes d’investigació sobre l’aqüicultura, el monitoratge del medi marí i el turisme costaner

360

– La Comunitat Valenciana compta amb una dotació de 10 milions per a desenvolupar el programa “ThinkinAzul”

– Es financen investigacions relacionades amb l’observació del medi marí i litoral, aqüicultura sostenible i economia blava

El Ple del Consell ha autoritzat la subscripció del protocol general d’actuació pel qual s’impulsaran 39 projectes d’investigació sobre el turisme costaner i marí, la pesca o l’aqüicultura durant els pròxims tres anys gràcies a la signatura del conveni d’actuació entre la Generalitat i els centres d’investigació de la Comunitat Valenciana per al desenvolupament del programa d’I+D+i en l’àrea de Ciències Marines ‘ThinkInAzul’, dins del marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Amb la signatura d’aquest conveni es declara la voluntat de la Generalitat, a través de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, i de la Universitat d’Alacant (UA), la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH), la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) per a col·laborar conjuntament en la implementació de línies d’actuació orientades a desenvolupar l’estratègia ‘ThinkInAzul’ del programa d’I+D+i de Ciències Marines i s’estableix el pla de treball a seguir.

La Comunitat Valenciana compta amb una dotació de 10 milions d’euros (quatre milions finançats per la Generalitat i sis pel Govern d’Espanya) per a desenvolupar el programa ‘ThinkInAzul’, destinats a finançar l’execució i desenvolupament de 39 projectes d’investigació alineats amb els tres eixos bàsics d’actuació del programa: observació i monitoratge del medi marí i litoral, aqüicultura sostenible, intel·ligent i de precisió, i economia blava.

En concret, 15 dels projectes treballen sobre el desenvolupament de noves tecnologies, plataformes i sensors que permeten l’observació i monitoratge del medi marí i litoral per a procurar un bon estat ambiental que garantisca la sostenibilitat dels recursos naturals i el coneixement del paper que juga el canvi climàtic.

La fi última d’aquesta línia és garantir un sistema d’observacions oceàniques innovadores, disruptives i sostenibles que permeta disposar de millors prediccions i pronòstics aplicats a les ciències marines i el canvi climàtic.

Un total de 22 projectes pertanyen a la línia que estudia l’aqüicultura de precisió, sostenible i intel·ligent amb la finalitat d’augmentar l’eficàcia productiva i la capacitat d’adaptació al mitjà sense perjudici de l’ecosistema associat i de la traçabilitat, qualitat i seguretat alimentària dels productes de la mar. Les propostes contribuiran al desenvolupament sostenible de l’activitat pesquera, així com a la creació de noves oportunitats per al teixit productiu i les comunitats costaneres.

Finalment, dos projectes desenvolupen iniciatives d’economia blava que contribuiran al desenvolupament del model econòmic i a la creació d’ocupació en les comunitats autònomes participants. Aquests dos projectes els desenvolupen grups de treball pertanyents a la Universitat Politècnica de València i porten per títol: ‘Ocean Art Project’ i ‘Relleu generacional en el Sector Pesquer Valencià’.

A més de la Comunitat Valenciana, el programa de Ciències Marines també reuneix els projectes i aportacions d’altres quatre comunitats autònomes (Andalusia, Cantàbria, Galícia i Regió de Múrcia), comptant amb una dotació total de 50 milions d’euros per a integrar i potenciar tota la investigació marina d’aquestes regions i abordar de manera cooperativa reptes en la investigació marina, l’aqüicultura, les noves tecnologies, els impactes sobre el medi marí i l’economia blava.

El desenvolupament del programa aconseguirà impulsar sectors com el turisme costaner i marí, la pesca o l’aqüicultura que s’han vist afectats per la pandèmia, i que representen un enorme potencial quant a la seua contribució a la recuperació econòmica sostenible de les regions participants.

Nota de premsa: fotos Julián Zaragozà – artxiu 7dies