Inici BENICARLÓ Cops de calor: com prevenir-los i com actuar davant una situació d’aquest...

Cops de calor: com prevenir-los i com actuar davant una situació d’aquest tipus

248

Per Eva Remolina / AMIC 

El cop de calor es dona a partir d’una exposició prolongada a les altes temperatures o després de realitzar un exercici intens durant les hores de més calor. I és que, quan el cos està exposat a temperatures altes, la suor és la forma que té el cos per a refredar-se. Aquesta suor s’evapora de la pell i ajuda a mantenir la temperatura corporal a nivells segurs. No obstant això, si el cos està deshidratat, la suor no és suficient i no s’aconsegueix refredar el cos.

Els símptomes d’un cop de calor poden variar des de lleus fins a greus. En els casos més lleus, una persona pot sentir marejos, fatiga, set i sudoració excessiva. En els casos més greus, els símptomes poden incloure confusió, convulsions, pèrdua del coneixement i dany cerebral.

Atès que el cop de calor pot resultar perillós, és important prendre unes certes mesures a fi d’evitar-ho. Aquestes són algunes de les accions que hem de seguir per a prevenir-ho:

– Romandre en interiors o a l’ombra durant les hores més caloroses del dia. Si és imprescindible que estiguis a l’aire lliure, s’han de prendre mesures per a protegir-se del sol, com usar roba lleugera i de colors clars, usar barrets i ulleres de sol, i aplicar protector solar.
— Beure molt de líquid (almenys 2 litres d’aigua).
– Protegir-se de les cremades solars amb la protecció adequada.
– No quedar-se a l’interior d’un cotxe estacionat, especialment quan fa molta calor.
– Realitzar les pauses que calguin, si s’està treballant a l’aire lliure.
– No fer cap exercici físic d’alta intensitat en les hores més caloroses.

Tanmateix, si això no és possible, i el cop de calor ja s’ha produït, aquests són els passos que hem de seguir davant una situació d’aquest tipus:

– Allunya a la persona de la calor immediatament i intenta refrescar-la, ja sigui donant-li un bany amb aigua fresca (no gelada) o bé refrescant-la amb draps humits o tovalloletes en coll, axil·les i engonals. Pots també cobrir a la persona amb sabanes fredes i humides.
– Dona-li beure aigua fresca o una beguda esportiva amb electròlits.
– Alleujera-li de roba.
– Si la persona no està conscient, tomba-la en la posició lateral de seguretat i crida als serveis mèdics de manera urgent.
– Comença la reanimació cardiopulmonar si la persona perd el coneixement i no mostra signes vitals.