Inici COMARQUES BAIX MAESTRAT (CÀLIG)El garrofer de Cabanils guanya el I Premi al millor Garrofer Monumental...

(CÀLIG)El garrofer de Cabanils guanya el I Premi al millor Garrofer Monumental d’Espanya 2021

583

Es tracta d’una proposta impulsada per l’associació de “Empresas Innovadoras de la Garrofa” amb l’objectiu d’impulsar i defensar aquest cultiu

L’exemplar de Cabanils, ubicat a Càlig, ha sigut el guanyador del I concurs al millor Garrofer Monumental d’Espanya 2021 convocat per l’entitat sense ànim de lucre “Empresas Innovadoras de la Garrofa”. El jurat ha tingut en compte la singularitat de l’arbre, especialment les seues grans dimensions, amb una alçada de 10,5 metres, un perímetre del tronc a la base de 10,6 metres i un diàmetre a la copa de 13,8 metres. Segons els estudis realitzats per la Universitat Politècnica de Madrid es tractaria d’un exemplar amb més de 1.500 anys d’antiguitat. Així mateix, també destaquen el seu bon estat de conservació i l’espectacularitat del garrofer, fàcilment identificable.

Cal destacar que la candidatura es va presentar per part del propietari del garrofer de Cabanil, Antonio López, amb el suport de l’Ajuntament de Càlig, la Mancomunitat de la Taula del Sénia i l’Associació Territori Sénia. El premi es va entregar durant la celebració de la XXVII Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre i VI Fira de la Garrofa celebrada aquest cap de setmana a Jesús.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Càlig, Marcel González, es va traslladar fins a la mostra per felicitar a López pel guardó aconseguit, un acte que també va comptar amb la presència de la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Tere Adell.

González es mostrava satisfet per la consecució del guardó, assenyalant que el garrofer de Cabanils és un dels atractius que es poden veure durant l’itinerari cicloturista que uneix Traiguera, Calig i Sant Jordi. En aquest sentit, comentava que “es tracta d’un exemplar únic que forma part de la Guia Repsol i ha estat Catalogat com arbre monumental de la Comunitat Valenciana, fet que demostra l’espectacularitat del garrofer”.