Inici BENICARLÓ Benicarló viu la gran nit literària

Benicarló viu la gran nit literària

508

Els Premis Literaris Ciutat de Benicarló van brillar la nit de dissabte 30 de setembre al Parador de Turisme de la ciutat, en una segona edició que s’iniciava a sis de la tarde amb la presentació per part dels autors guanyadors de les seues obres de diàlegs literaris. L’acte principal començava puntual a les 21:30 hores un cop va ser rebut el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, per l’alcaldessa de la ciutat, Xaro Miralles, els organitzadors dels premis, els guardonats, la corporació municipal i convidats a la gala.

A l’acte assistiren la directora general de Cultura, Carmen Amoraga, el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, el director Territorial de les Terres de l’Ebre, Antonio Suárez, i el vicerector de la UJI. També van estar presents nombrosos alcaldes i regidors de poblacions veïnes, com ara Vinaròs, Traiguera, Càlig, Sant Jordi, Cervera, Rossell, Santa Magdalena, Torreblanca, Vilafranca, Albocàsser, Cinctorres o Vallibona. L’escriptora Anna Moner, nomenada recentment Ambaixadora de la Lectura, també va estar present a l’acte.

Primerament, l’alcaldessa de Benicarló donà la benvinguda als presents i va recordar “l’intens treball de mesos i les il·lusions contingudes” per tal d’organitzar estos Premis, que s’han vist plenament recolzats per les màximes autoritats valencianes, i que pretenen situar Benicarló com a “capital cultural i motor de desenvolupament d’un territori moltes vegades oblidat i poques vegades reivindicat”.

Miralles va destacar els guanyadors de les seccions dels premis: Premi a l’Àlbum Infantil Il·lustrat (Juan Hernaz i Fàtima Fernández per l’obra Por pequeño que parezca ), Premi de Divulgació Científica (Martí Domínguez amb Veus de ciència), Premi de Narrativa Memorialística (Josep Santesmases per Els paisatges trobats) i Premi de Llibre Gastronòmic (Juanjo Roda pel llibre La cuina de la gent del mar). L’alcaldessa també va agraïr el recolzament d’empreses i institucions com Ashland Chemical, IFF i Caixa Benicarló, que han apostat pel futur d’estos premis, així com l’AVL, la UJI i la Diputació de Castelló, entre d’altres.

Seguidament, el regidor de Cultura, Josep Barberà, va parlar dels simbolisme dels Premis lliurats en la velada, i va citar Joan Fuster per a definir la importància de la cultura per a una societat: “els llibres no suplixen la vida, però la vida tampoc no suplixen els llibres”. Després de lluirar els guardons i amb les intervencions dels conductors de la cita, -l’actor Francesc Anyó i el músic Borja Penalba-, tancaren l’acte els parlaments del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i el president de la Generalitat, Ximo Puig.

La programació de la Setmana dels Premis Literaris continuà diumenge dia 1 al Parador de Turisme amb la xarrada de Fátima Fernández i Juan Hernaz, que parlaren del procés de creació i el treball que hi ha darrere de «Por pequeño que parezca», guanyador de la IV edició del Premi Internacional d’Àlbum Infantil Il·lustrat. I del 2 al 13 d’octubre, els comerços de Benicarló exposen als aparadors l’àlbum guanyador i sortegen un exemplar entre els clients de cada botiga.

El teatre també serà protagonista en la Setmana dels Premis Literaris amb la representació, dijous 5 d’octubre, de l’obra «Terra baixa», dirigida per Pau Miró i interpretada per Lluís Homar. La setmana es tancarà dissabte 7 amb una visita a la Fundació Carles Salvador, a Benassal, on es podrà veure l’última casa on va residir el mestre, escriptor i gramàtic. Les inscripcions són gratuïtes i s’han de reservar fins al 5 d’octubre al Mucbe, ja siga per correu electrònic(correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org) o bé per telèfon (964 46 04 48).

 

Article anteriorEl presidente de la Generalitat, Ximo Puig, clausura la feria Destaca en Ruta
Article següentFestivitat de Policia local