Inici BENICARLÓ Benicarló s’inunda de la llum de l’Estel de vuit puntes

Benicarló s’inunda de la llum de l’Estel de vuit puntes

360

Benicarló s’ha inundat de sentiment nadalenc aquest cap de setmana gràcies a L’Estel del Collet. Més de dues-centes persones s’han pujat a l’escenari de l’Auditori Municipal de Benicarló per a posar en escena el text que va escriure Jaume Rolíndez. L’Estel del Collet és un repàs als personatges, els costums, la toponímia i els sentiments benicarlandos que cada any es posa en escena en l’Auditori Municipal Pedro Mercader. Enguany, s’ha celebrat  la 21 edició. 42 representacions plenes d’emoció que han arribat en aquesta ocasió carregades de novetats. El llibre de Rolíndez recrea el naixement de Jesús en una humil sènia de Benicarló, on Josep i María són acollits gràcies a la generositat d’un llaurador de la ciutat. Per ella passen els personatges més representatius del municipi per a adorar al Xiquet.

Diferents associacions del municipi participen també en el muntatge posant la banda sonora en moments significatius. Enguany han sigut la Coral Juvenil Kylix, Grup Veniu a Cantar, Grup de danses La Sotà, Associació Musical Ciutat de Benicarló, Colla de dolçainers i tabaleters, Colla de Gegants i Cabuts, Grup de bombos i tambors AAA La Salle, Grup bombos i tambors Benicarló, Grup bombos i tambors Stm. Crist de la Mar.


Domi Roig, Marta Roig i Natxo Nebot, han sigut els encarregats de la direcció  del muntatge, interpretant els textos de Rolíndez per a sorprendre un any més al públic. El canvi d’actors ha sigut una de les novetats més destacades. El mateix autor s’ha pujat a l’escenari per a interpretar el paper de narrador. Els directors, per la seua banda, han eixit a l’escenari per a assumir el paper de directors d’escena, col·locant als personatges en el lloc de l’inici de l’acció en algunes accions. Emotiu va ser el moment en què el fill de Pau, propietari de la senia on L’Estel del Collet situa el naixement de Jesús, recupera la vista gràcies al miracle que tanca la primera part. 


La segona part, com és habitual, es va convertir en una festa. Els més xicotets del planter artístic realitzaven les seues ofrenes de productes benicarlandos en la sènia, davant un Sant Gregori que vigilava atent. Els sants de Benicarló, per la seua banda, optaven enguany per aparèixer sobre l’escenari amb flotadors, aletes i ulleres de bussejar. Recordaven d’aquesta manera les intenses pluges que ha patit enguany el municipi, arrancant els riures dels espectadors. 

I els Reis Mags, que enguany canviaven d’actors, tancaven de forma magistral la interpretació oficial. Quedava no obstant açò i com és costum, l’arribada del personatge sorpresa. En aquesta edició va ser la Bubònica, l’última de les feres incorporada l’elenc, l’encarregada de donar-los veu. Es reconeixia així el treball de l’artista faller Daniel Ballester, qui ha sigut l’encarregat al llarg d’aquests anys, de materialitzar l’imaginari col·lectiu de la ciutat posant cara als personatges que espanten als més xicotets: el Saginero, la Marfanta, L’Home del Sac o la Fil·loxera són alguns d’ells. 


L’Estel del Collet ha superat les 21 edicions més viu que mai, amb una pedrera que assegura la seua pervivència al llarg dels anys. L’èxit de les representacions d’aquest cap de setmana, així ho garanteix. 

Article anteriorXXXII Fira de Sant Antoni a Benicarló
Article següent‘Rastrillo solidario’ a Vinaròs