Inici VINARÒS 28M: el PSOE guanya les eleccions però caldrà un pacte per a...

28M: el PSOE guanya les eleccions però caldrà un pacte per a governar

451

PSOE Vinaròs guanya les eleccions municipals 2023 a Vinaròs però sense la majoria per a governar sense pacte. Respecte a les anteriors eleccions del 2019, augmenten 2 regidors (passen de 7 a 9 amb 700 vots més) i són el partit més votat amb 4359 vots (35,45%)

El segon partit també augmenta en vots: el PP Vinaròs augmenta un concejal i obté 3643 vots (29,63%), augmentant també 700 vots respecte a les eleccions de 2019.

La clau per a governar la tindria la tercera força: el PVI que encara que ha perdut un regidor, amb 1.211 vots (prop de 500 menys que fa 4 anys), continua tenint 2 regidors i podria tenir la clau del govern de Vinaròs.

Una de les grans sorpreses és l’accés a l’ajuntament de Vinaròs de Vox amb 2 regidors, per primera vegada en la història, obtenint 938 vots, un 7,62% i sent la quarta força.

Compromís es manté amb un regidor, amb Paula Cerdà.

Podemos experimenta una forta baixada i es queda fora de l’Ajuntament de Vinaròs, comparant que fa dos candidatures tenia l’alcaldia amb 5 regidors.

Tampoc arriven a tenir representació a l’ajuntament, Esquerra per Vinaròs-AM, i els nous partits Viure per Vinaròs i Unión de Ciudadanos Independientes

Posibilitats de govern

La forta bipolaritat entre l’esquerra i la dreta a Vinaròs en aquestes eleccions fa que no haja de moment un govern clar. Sent la majoria d’11 edils, els socialistes i Compromís sumen 10 regidors, i PP i Vox 9, amb el que el PVI, que lidera Maria Dolores Miralles, pot resultar la força clau en les pròximes negociacions per a saber si Vinaròs es manté en l’esquerra o vira a la dreta en el seu pròxim govern. De no haver-hi acords, el PSOE podria governar en solitari o, com fins ara, en coalició amb Compromís.

Declaracions de polítics

Ampliarem la informació aquests dies. De moment, hem contactat amb el candidat municipal del PSPV, Guillem Alsina, que va valorat de manera molt satisfactòria els resultats electorals, però ha lamentar la caiguda de Podem-EU i la irrupció de Vox. “Han sigut uns resultats extraordinaris, e resultat d’aquests 4 anys de treball intens que la gent ha valorat en les seues votacions. Passar de 7 a 9 regidors és un resultat grandiós, una victòria per a tot el partit socialista, per la campanya neta que hem fet”, va indicar Alsina. Quant a que Podem no entrara a l’Ajuntament, Alsina va dir que “ha sigut la dinàmica que se segueix en tota la Comunitat, i ara ens tocarà asseure’ns i parlar amb altres partits per a aconseguir acords”. Respecte a la pujada de Vox, va dir que “mai havia passat que la ultradreta entrara a l’Ajuntament de Vinaròs”.

El candidat del PP, Juan Amat, va dir que “estem satisfets. Els vinarossencs s’han pronunciat majoritàriament a favor d’un canvi. Ara fa falta coherència en aquelles formacions que proposaven un canvi. El PP ha incrementat els resultats en 700 vots, i això és més rellevant si cap si veiem que Vox ha entrat amb 1.000 vots nous. Els socialistes han obtingut una pujada similar a la nostra però Podemos han perdut 1.000 vots. Estem moderadament satisfets pels resultats i caldrà veure com es posicionen els altres”.

Maria Dolores Miralles, portaveu del PVI va dir que “al principi he pensat que són uns mals resultats, en baixar en vots i per l’esforç que hem fet aquests 4 anys, però malgrat haver perdut un edil, la nostra desfeta no ha sigut tan gran com uns altres, perquè som un partit local i continuem sent la tercera força política, que és per a sentir-se orgullosos”. Sobre les negociacions de govern, va dir que “parlarem amb totes les formacions, escoltarem a tots i en assemblea decidirem què fer”

Concloent sobre la pujada de Vox va assegurar sentir-se “una mica espantada”. “Felicito al seu candidat, però no pensava que un poble com Vinaròs pujara tant un partit com Vox”.

Notícies relacionades:

Resultats finals a Vinaròs del 28M: el PVI tindria la clau per a governar amb pacte