Inici VINARÒS Conferencia amb el restaurador de l’arxiprestal Marcos Roca

Conferencia amb el restaurador de l’arxiprestal Marcos Roca

255

Restauració dels esgrafiats  y pintures exteriors de l’arxiprestal de vinaròs

El Grup de Debat i Recerca Tràngol es complau en presentar la conferencia que tindrà lloc el proper dia 24 de febrer a l’Auditori Carles Santos de la Fundació Caixa Vinaròs, a càrrec del restaurador de bens culturals Marcos Roca, que portarà per títol, Restauración de los esgrafiados y pinturas exteriores de la arciprestal de Vinaròs

El procés que s’ha dut a terme en els últims mesos de restauració de les pintures y esgrafiats exteriors a la arxiprestal de Vinaròs ha creat molta expectació. Aquest exterior ja va ser motiu de curiositat i interès l´any 2009 quan van aparèixer en els murs de l’església ja que sembla eren molt poques les persones en tenien coneixement de la seva existència. Amb motiu del projecte La Llum de les imatges, es va procedir a una neteja i restauració poc afortunada que aviat va ser coberta per elements de caràcter biològic, causa de la dissolució  dels pigments conservats. En poc temps van desaparèixer el 90% de les policromies.

Marcos Roca, restaurador de bens culturals, ha estat l’encarregat de recuperar les pintures en una segona fase més tècnica procedint a una consolidació hidrofugació de les poques restes originals que es conserven per a la seva perdurabilitat, destacant els elements artístics, decoratius i característiques úniques a la comunitat i en el país, per la seva extensió, formant part d’un conjunt molt més ampli existent en més de cinquanta edificis en tot el centre històric de Vinaròs.

Marcos Roca, porta més de trenta anys com a professional en restauració de patrimoni. Va estudiar en la Escuela Superior de Conservación de Bienes Culturales M.E.C. de Madrid, especialitzant-se  en arqueologia. Entre els nombrosos treballs que ha dirigit destaquem; la restauració del castell de Valderrobles (Teruel); restauració de la vidriera del Mercat de Colón (Valencia); restauració del castell de Guardamar del Segura; restauració de la coberta i paràmetres verticals del castell de Peñíscola, restauració del paviment i artesonat del palau de los Luna (Zaragoza), restauració d’elements en la Col·legiata de Santa Maria de Xàtiva; restauració de les voltes del segle XV del Claustre del Carmen (IVAM de Valencia); la rehabilitació de la antiga casa de la vila de Vinaròs; rehabilitació de l’aqüeducte romà de Tarragona i la restauració de les pintures murals de la nau central i creuer, del Patriarca de Valencia.